Reumatoid artrit riktlinjer

Reumatoid artrit är en kronisk artritisk tillstånd som angriper synovium eller slemhinnan i lederna, som orsakar inflammation och progressiv skada på lederna i kroppen. Enligt Arthritis Foundation, 1,3 miljoner människor i USA har reumatoid artrit. Människor i alla åldrar är mottagliga för reumatoid artrit, med de i medelåldern drabbas oftast. Det finns inget botemedel mot sjukdomen, men med behandling, människor har möjlighet att leva fullständiga liv.

Orsak

Den exakta orsaken till reumatoid artrit är inte känd, men gener spelar en roll i vem utvecklar sjukdomen. American Academy of ortopeder säger att i folk med genen för reumatoid artrit, en infektion, eller annan utanför faktor, kommer att utlösa en autoimmun reaktion där kroppen producerar ämnen som angriper slemhinnan i lederna.

Symptom

Tidiga symptom i samband med reumatoid artrit inkluderar ömma leder som är smärtsamma och sväller, gemensam värme, händer som är rött och svullet, trötthet och viktminskning, fasta knutor under huden på armarna, feber och stelhet som varar i minst 30 minuter i morgnarna. Senare symptom på reumatoid artrit inkluderar missbildningar i lederna, anemi och eventuellt hammartå i de med sjukdomen under lång tid.

Överväganden

Symtom på RA brukar börja i de små lederna i kroppen såsom händer, handleder, fotleder och fötter. Med sjukdomsprogression, större lederna börjar visa symptom.

Stadier

Det finns tre stadier i fortskridandet av reumatoid artrit. Den första etappen, där svullnad av synovial slemhinnan i lederna sker, orsakar de tidiga symptomen. I det andra steget, tjocknar synovium grund av snabb delning och tillväxt av celler. Det tredje steget består av inflammerade celler frisätter enzymer, som kan smälta brosk och ben, vilket leder till de mer allvarliga symptom på RA såsom missbildning.

Diagnos

Tillsammans med fysiskt undersöker lederna och frågar om symptom, till en läkare kommer att köra blodprov kontrollera om specifika markörer som leder till RA såsom lågt antal röda blod, vilket skulle kunna tyda på anemi, högt antal vita blodkroppar som tyder på infektion, och låg vita blodkroppar, vilket kan innebära Feltys syndrom, ett vanligt tillstånd i samband med RA. Blodprover kommer också att visa höga nivåer av blodplättar i blodet tillsammans med förhöjda sedimenteringsnivåer, vilket tyder på inflammation. C-reaktivt protein, reumatoid faktor och antinukleära antikroppar tester också utförs för att göra en diagnos av reumatoid artrit, tillsammans med röntgen, ultraljud, MRI och bentäthetstest.

Behandling

Tidig behandling för reumatoid artrit är det bästa sättet att bromsa progression och se till livskvalitet. Behandlingsalternativ för RA inkluderar mediciner för smärta och inflammation reduktion och kirurgi för att ersätta leder, senor reparera och ta bort fodret mellan lederna för att minska smärta.