Reden voor haaruitval

Elke streng van haar op je hoofd gaat door een groei periode van twee tot 10 jaar, en dan een rustfase van twee tot drie maanden voordat het wordt vergoten. Mensen normaal vergoten 50 tot 100 haren per dag, een fractie van de ongeveer 100.000 haren op hun hoofdhuid. Maar, ontegenzeggelijk, voor veel mensen, haarverlies kan versnellen en leiden tot een gedeeltelijke of volledige kaalheid. Er zijn een aantal veel voorkomende redenen voor haarverlies, waarvan de meeste zijn tijdelijk met een passende behandeling.

Erfelijkheid

Meest haarverlies is een gevolg van genetica. Bij een periode in het leven, variërend van de late tienerjaren tot laat-middelbare leeftijd, de groeiperiode van het haar verkort, en elke streng wordt dunner en valt uit gemakkelijker. Dit proces, genaamd androgene alopecia, is beter bekend als mannelijke kaalheid al voorkomt bij vrouwen ook. Verschillende actuele toepassingen beschikbaar die het proces vertragen. Zoals de naam al doet vermoeden, echter, androgene alopecia wordt slechts ten dele veroorzaakt door erfelijkheid; er is ook een sterke correlatie aan veranderende hormoonspiegels.

Testosteron

Androgene alopecia tot lagere totale testosteron en hogere niveaus van androgenen, zoals dihydrotestosteron (DHT). Het is van mening dat teveel DHT kan interfereren met de haarzakjes, waardoor de haargroei. Het enzym 5-alpha-reductase zet testosteron in DHT, en geneesmiddelen die interfereren met dit enzym worden gebruikt om mannelijke kaalheid te behandelen. Andere natuurlijke molecuul, genaamd SHBG, is essentieel voor het voorkomen van het omzetten van testosteron in DHT. SHBG wordt afgebroken in aanwezigheid van insuline, echter, en hoge insuline niveaus zijn ook gecorreleerd met bepaalde uitdrukkingen van mannelijke kaalheid.

Schildklier

De schildklier, gelegen in de nek in de buurt van de keel, scheidt het hormoon thyroxine, dat de stofwisseling reguleert. Zowel hypo- en hyperthyreoïdie veroorzaken metabole stoornissen die kunnen leiden tot haaruitval. Hypothyreoïdie, dat geen ongewoon oorzaak van lage metabolisme bij vrouwen, kan leiden tot androgene alopecia omdat het stimuleert de omzetting van testosteron in DHT. Wanneer langdurig, het uiteindelijke effect is kaalheid bij zowel mannen als vrouwen.

Immune Disorder

Een andere vorm van haaruitval is alopecia areata. De oorzaak is onbekend, maar het wordt beschouwd als een auto-immuunziekte. Men denkt het lichaam antistoffen aan het haar, dat de follikels vallen en voorkomen haargroei. Deze vorm van haaruitval is meestal tijdelijk, maar kan meerdere keren herhalen tijdens het leven van een persoon. Het wordt gekenmerkt door het verlies van kleine munt grootte pleisters tegelijkertijd, soms onthullen rode of olieachtige vlekken op de hoofdhuid. Er is vermoedelijk genetische aanleg voor alopecia areata, en dat dit soort haaruitval kan worden veroorzaakt door factoren in de omgeving.

Spanning

Telogene effluvium is de naam voor haar verlies dat optreedt als gevolg van stress. Een ernstige fysieke of emotionele schok kan voortijdig eindigen van de groeifase van grote aantallen van haar. Na 2-3 maanden rustperiode, deze haren uitvallen, wat tot een aanzienlijke en plotselinge haaruitval. Ervan uitgaande dat de voorwaarde dat in eerste instantie de oorzaak van de spanning is opgelost, haaruitval veroorzaakt door stress is meestal tijdelijk.

Andere redenen

Er zijn verschillende andere voorkomende redenen voor haarverlies. Ontoereikende gehaltes essentiële eiwitten en ijzer in de voeding kan leiden tot haaruitval. Bepaalde medicijnen en medische behandelingen, vooral bestralingstherapie kan resulteren in verlies van haar. Huidinfecties zoals ringworm, een schimmelinfectie, kan leiden tot gelokaliseerde haaruitval. Ernstige of meer dan de behandeling van het haar met chemische kleurstoffen, bleekmiddelen, en stijltangen kan leiden tot haaruitval ook. Al deze oorzaken zijn meestal tijdelijk, met haar hergroei als het veroorzaken van factor wordt verwijderd.