Radiation Therapy voor Hodgkin lymfoom

Hodgkin lymfoom of ziekte van Hodgkin is een vorm van kanker die de witte bloedcellen bekend als lymfocyten schiet. Deze cellen maken deel uit van het immuunsysteem en spelen een belangrijke rol bij de bestrijding van infecties in het lichaam. Radiotherapie of bestraling, wordt op verschillende manieren aan de schadelijke effecten van Hodgkin lymfoom bestrijden.

Inzicht Radiation Therapy

Volgens de American Cancer Society, radiotherapie omvat het gebruik van hoogenergetische straling te remmen of te vernietigen kankercellen. In geval van Hodgkin lymfoom, is de vorm van de gebruikte straling genaamd externe bestraling, waarin een apparaat vergelijkbaar met een X-ray machine gecontroleerde doses straling richten op de plaats van de kanker gebruikt. Meestal is deze benadering is het meest effectief wanneer het lymfoom is beperkt tot een gebied van het lichaam.

Straling als enige behandeling

Als lymfoom is gevangen in een vroeg stadium, kan een patiënt stralingstherapie ontvangen in haar enige vorm van behandeling. In deze omstandigheden zullen ze gewoonlijk krijgen therapievorm genoemd betrokken bestralingsveld, die een dosis straling direct gericht op kanker lymfeklieren. In sommige gevallen kunnen ze een soort behandeling genaamd extended bestralingsveld, die straling levert een groter gebied als een preventieve maatregel tegen de verspreiding van lymfoom ontvangen. Bij toediening boven het membraan wordt deze techniek genaamd mantel bestralingsveld en bevat de borst, nek en onderarm lymfeklieren. Wanneer gegeven onder het middenrif, het heet omgekeerde Y stralingsveld. Moderne ontwikkelingen in de bestrijding van kanker-technieken maken het onnauwkeurig tactiek van de uitgebreide behandeling veld vrij ongebruikelijk.

Straling met chemotherapie

Radiotherapie voor Hodgkin lymfoom wordt vaak gecombineerd met de kankerbestrijdende medicijnen of chemotherapie. In deze aanpak zal een oncoloog (kankerspecialist) eerst een intraveneuze of orale dosis van een of meer chemotherapie toe te dienen. Een technicus zal vervolgens een dosis van betrokken stralingsveld om de kanker plaats. Deze combinatie-behandeling is vaak gegeven op een poliklinische basis en kan voor een periode van ongeveer vier weken. Volgens The Merck Manuals Online Medische Bibliotheek, meer dan 80 procent van een vroeg stadium van Hodgkin patiënten worden genezen met behulp van deze combinatie behandeling. Als lymfoom geavanceerd later stadium, de effectiviteit van deze techniek afneemt tot 50 procent.

Bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen

Mogelijke bijwerkingen van radiotherapie kan zowel op korte en lange termijn. Korte-termijn effecten kunnen zijn: vermoeidheid, verbranding van de huid, misselijkheid, droge mond, verlaagde bloedcellen en diarree. Langere termijn effecten variëren met de oppervlakte blootgesteld aan straling, en kunnen schildklier schade, verhoogd risico op een beroerte, hart-en vaatziekten of een hartaanval en een verhoogd risico van toekomstige kanker omvatten.

Als s kind ziekte van Hodgkin, mogelijke complicaties van bestralingstherapie omvatten fysieke misvorming en gebrek aan goede botgroei. Om deze mogelijkheden te verminderen, wordt straling worden gegeven in de kleinst mogelijke dosis. Als lymfoom gediagnosticeerd tijdens een zwangerschap, kan bestraling worden gebruikt in combinatie met een loden schild om de ontwikkelende kind te beschermen. Raadpleeg een oncoloog voor een nadere toelichting op de risico's en voordelen van de behandeling.