Psychosociale gevolgen van kanker

Kanker verandert dramatisch alle aspecten van het leven van een patiënt. Hoewel de behandeling eist onmiddellijke en langdurige aandacht, kan de psychosociale effecten overweldigend zijn en kunnen interfereren met de behandeling. Bovendien kan stemmingswisselingen patiënt en meer stress familie en vrienden betrekken.

Emotionele Effect

Een diagnose van kanker lanceert een reeks van emotionele reacties. Depressie komt vaak voor en de meeste patiënten ervaren verdriet. Tekenen van depressie zijn onder andere een gebrek aan interesse of plezier in activiteiten, waardeloos voelen of schuldgevoel, vermoeidheid, veranderingen in eetlust of slaap patronen, en aanhoudende gedachten aan zelfmoord of de dood. Deze tekenen komen veel voor bij patiënten met kanker en kan niet signaleren klinische depressie. Symptomen die blijven bestaan ​​voor meer dan twee weken zonder onderbreking behandeling vereisen. Angst, een andere veel voorkomende reactie op een diagnose van kanker, kan leiden tot een behandeling te vermijden. Een combinatie van zorgen, angst en emotionele nood als aanvulling op fysieke symptomen zoals snelle pols en ademhaling bestaat uit het gevoel van angst. Unrelieved angst kan leiden tot verhoogde stress en patiënten kan de behandeling te vermijden omwille van hun angsten.

Fysieke effecten

Slaapstoornissen veroorzaakt door stress, angst en unrelieved pijn verergeren depressie en vermoeidheid geassocieerd met kanker. Kanker vermindert ook de seksuele activiteit. Bepaalde kankers, zoals prostaatkanker, baarmoederhalskanker en colorectale kanker, rechtstreeks beïnvloeden seksuele functie, maar kanker oefent indirecte effecten op seksualiteit ook. Bijvoorbeeld kunnen sommige kankerbehandelingen hormonale evenwicht verstoren en bijwerkingen van de behandeling, zoals vermoeidheid, pijn en misselijkheid verminderen verlangen.

Effect op de Familie

Het effect van kanker op de familie van een patiënt kan worden verwoestende. Terwijl het proberen om te gaan met een geliefde geconfronteerd met een levensbedreigende aandoening, moeten familieleden aanpassen aan ingrijpende veranderingen in de dagelijkse routines. Zorgverleners nemen extra verantwoordelijkheden en kan voldoende steun ontberen. Accumuleren facturen gezondheidszorg kan extra spanning toe te voegen aan een gezin. De patiënt met kanker ondergaat stemmingswisselingen en kan woede, wrok of frustratie met zijn toestand weer te geven. Helaas kan de kankerpatiënt per ongeluk nemen hun woede op familieleden en misschien zelfs verbaal of fysiek misbruik geworden.

Overlevende Issues

Patiënten die met succes hun behandeling en ervaring remissie van hun kanker te voltooien kan slepende complicaties hebben. Ze moeten leren leven met onzekerheid en maken zich vaak zorgen over de kanker terugkeert. Chirurgie kan hen verlaten hebben met fysieke misvormingen en zij kunnen ondervinden blijvende bijwerkingen van medicijnen. Depressie, pijn en angst kunnen blijven bestaan ​​na de behandeling eindigt.

Steungroepen

Psychologische en spirituele ondersteuning helpt patiënten met kanker om te gaan met hun diagnose. Mettertijd meeste kankerpatiënten ervaren een verbetering van hun emotionele toestand. Blijven echter vatbaar voor depressie, angst en posttraumatische stressstoornis.