Psychosociale gevolgen van ademhalingsproblemen

Psychosociale gevolgen van ademhalingsproblemen

Volgens Mark E. Kunik, MD, MPH, van de Houston Centrum voor Kwaliteit van Zorg en Ingebruikname Studies, meer dan 10 procent van de Amerikaanse bevolking lijdt aan een vorm van chronische ademhalingsstoornis. Ademhalingsproblemen zoals astma, COPD en ademhaling-gerelateerde slaapstoornissen kan fysiek pijnlijk en storend. Voor veel patiënten, de psychosociale gevolgen van een dergelijke medische aandoeningen toe te voegen een nieuwe dimensie aan het probleem.

Astma

Volgens de National Institutes of Health, kinderen met astma zijn "... eerder zijn behandeld voor een psychisch probleem." Deze kinderen ervaren ook problemen zoals schoolverzuim, chronische pijn en het sociaal isolement van het niet hebben van een vaste groep vrienden. De Universiteit van Chicago's Astma en COPD Center noemt angst, angst en waakzaamheid, schuldgevoel, schaamte, woede en verwarring als gemeenschappelijke gevoelens onder astmapatiënten van alle leeftijden. Effectieve, consequente controle van astmasymptomen, samen met adequate sociale ondersteuning en begeleiding kan helpen verlichten van de negatieve emotionele impact van astma.

Inspanningsastma

Oefening geïnduceerde astma, waarbij fysieke inspanning wordt een trigger voor astma, treft 35-40 procent van de mensen die last hebben van seizoensgebonden allergieën, zoals hooikoorts en ongeveer 80-90 procent van de astmapatiënten. Bij kinderen, deze ademhalingsstoornis resulteert vaak in een onvermogen om deel te nemen aan sportieve activiteiten, evenals een speelplaats en buurt games die uit lopende en andere vormen van lichamelijke inspanning. Dit kan toe te voegen aan een gevoel van sociaal isolement in een jonge astma patiënt. Volwassen patiënten van de oefening geïnduceerde astma zijn niet immuun voor het isoleren van effecten, die een verminderd vermogen om te genieten van zowel informele als georganiseerde sport onder de conditie's. Sommige patiënten overwinnen oefening geïnduceerde astma met behulp van een geïnhaleerde medicatie voor lichamelijke activiteit.

COPD

COPD, of chronische obstructieve longaandoening, kan een groot deel van de emotionele en psychologische problemen veroorzaken. Volgens Robert W. Griffith, MD, COPD veroorzaakt angst in 50 procent van de patiënten, depressie bij 42 procent en paniekstoornis in 32 procent. De relatief slechte prognose voor COPD-patiënten kan resulteren in een vicieuze cirkel, waarbij een verlaagde energieniveau depressie veroorzaakt, die nog lagere energie veroorzaakt, enzovoort. Sommige patiënten reageren goed op nonpharmaceutical behandelingen, zoals oefentherapie en cognitieve gedragstherapie, terwijl anderen het beter om antidepressieve medicatie reageren.

Slaapstoornissen

-Ademhaling-gerelateerde slaapstoornissen zoals overmatig snurken en slaapapneu oorzaak meerdere psychologische en sociale problemen als gevolg van de resulterende slaaptekort. Vaak gezien als een probleem van volwassenen, obstructieve slaapapneu eigenlijk beïnvloedt 1-3 procent van de kinderen in de Verenigde Staten. Vergrote amandelen en neusamandelen zijn de meest voorkomende boosdoener. Verstoorde slaap kan chronische vermoeidheid en prikkelbaarheid, samen met een gebrek aan concentratie, die kunnen interfereren met schoolwerk en andere leertaken veroorzaken. Gelukkig is het verwijderen van de amandelen en neusamandelen lost het probleem in 85-95 procent van de gevallen.