Psoriasis Infektioner

Psoriasis är en autoimmun sjukdom som händer när överaktiva T-celler orsakar hudceller att producera snabbare än de kan kasta. Detta resulterar i fjällande, silvriga fläckar på huden som är tjocka, röda, kliande, öm och inflammerad. Om psoriasis är allvarlig, kan det också orsaka blödning, sveda, smärta, urkärnade naglar och svullna eller stela leder.

Diagnos

En läkare kan diagnostisera psoriasis genom att göra en visuell inspektion av platsen och utvärdera dina symtom. I vissa fall kan din läkare göra en biopsi, vilket innebär att man tar ett prov av huden och undersöka det i mikroskop för att utesluta andra hudsjukdomar som kan ha liknande symptom till psoriasis.

Typer

Det finns fem typer av psoriasis: plack (den vanligaste typen), pustulös, guttat, erytrodermisk och invers.

Allvarlighetsgrad

Psoriasis kan vara lokaliserad och omfattar endast små delar av kroppen, eller det kan vara utbredd och täcka stora områden. Personer med denna autoimmun sjukdom kan gå längre tid utan några symtom, men denna hudåkomma nästan alltid dyker.

Triggers

Det finns flera saker i ditt liv som kan utlösa uppkomsten av psoriasis såsom stress, kyla, dricka alkohol, nedskärningar på huden, mediciner, brännskador, insektsbett, streptokocker i halsen, rökning och trast.

Behandlingar

För närvarande finns det inget botemedel mot psoriasis, men mild till måttlig psoriasis kan hanteras med ljusterapi och utvärtes läkemedel såsom kortikosteroider och vitamin D-analoger. Svår psoriasis kan kräva en kombination av krämer, ljusterapi och tablettbehandling.

Överväganden

Psoriasis kan inte överföras genom att ha kontakt med någon som lider av tillståndet - även när symtomen är närvarande.