Psoriasis Diet Cure

Psoriasis är en hudsjukdom som syns som röda fläckar främst i hårbotten, armar, ansikte och ben. Det uppträder vanligen hos personer som har ett nedsatt immunförsvar. Hudceller reproducera i en takt snabbare än vanligt och sedan bygga upp, vilket orsakar kliande röda fläckar. En hälsosam kost kommer inte att bota psoriasis, men det kan bidra till att stärka immunförsvaret och ge symtomlindring.

Betakaroten

Betakaroten finns i orangefärgade grönsaker som morötter, pumpor och sötpotatis. De bidrar till att stärka immunförsvaret och bromsa hudcellernas åldrande. Eftersom psoriasis är ett tillstånd som kännetecknas av snabb cellförnyelsen, är betakaroten fördelaktigt. Dessutom är betakaroten en form av vitamin A, vilket underlättar den allmänna hälsan hos huden.

Folat och vitamin C

Psoriasis kan förebyggas genom att få en tillräcklig mängd av folat och vitamin C dagligen. Många människor med psoriasis har en folatbrist som kan åtgärdas genom att äta gröna bladgrönsaker, inklusive spenat, broccoli och brysselkål. Citroner, berikade spannmål och bananer är också bra källor till folat. C-vitamin är en antioxidant som hjälper immunsystemet. Citrusfrukter, såsom grapefrukt och apelsiner, har en stor mängd av detta vitamin. Andra frukter, som blåbär, jordgubbar, kiwi och ananas, är också rikt med vitamin C.

Omega-3 fettsyror

Omega-3-fettsyror kan hjälpa till att läka lesioner i huden och minska inflammatoriska föreningar i kroppen. Detta kommer att gynna de med psoriasis. De bästa källorna till omega-3 är fisk som lax, hälleflundra, öring och ansjovis. Men vissa människor inte gillar fisk och föredrar att få detta näringsämne från kosttillskott fiskolja eller växtkällor som marken linfrö, valnötter, eller vetegroddar.

Vad man ska undvika

Vissa livsmedel och drycker skall uteslutas för att bidra till att förebygga eller undvika att förvärra psoriasis; alkohol är den viktigaste. Enligt Elizabeth Lipski, Ph.D., CCN, i sin bok "Digestive Wellness," något belopp av alkohol kan bidra till en överväxt av Candida - en jäst som förvärrar psoriasis symptom.

Livsmedel som innehåller mycket mättat fett, till exempel rött kött och konserverade kött, kan orsaka inflammation och kan intensifiera symtomen på psoriasis.