Prognose van maligne melanoom

Huidkanker is de meest gediagnosticeerde kanker bij zowel mannen als vrouwen in de VS, zo meldt de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention. Een maligne melanoom is een vorm van huidkanker die ontstaat in huidcellen belast genoemde pigment melanocyten.

Significantie

De grootste factor die je prognose bepaalt na een diagnose van maligne melanoom is hoe dik het kankergezwel wordt wanneer dit wordt geconstateerd, legt de Cleveland Clinic. Dit komt omdat de dieper de kanker beweegt in uw huid, hoe groter de kans dat het een bloedvat of lymfeklieren en uitbreiden tot een ander gebied zal betreden in je lichaam, meldt de American Academy of Dermatology.

Soorten Stages

Er zijn vier belangrijke stadia van maligne melanoom bepaald door hoe diep de tumor is, of er sprake is van een maagzweer of een zere geassocieerd met het melanoom en de vraag of de kanker is uitgezaaid. Als de kanker zich heeft verspreid, zijn de locatie en de ernst van de spread ook rekening gehouden.

Testen

De prognose voor maligne melanoom bepalen kunnen artsen een biopsie door het verwijderen van de tumor of een gedeelte ervan en sturen weg analyse op het medische laboratorium verklaart de Cleveland Clinic. In sommige gevallen kan uw arts ook een monster van uw lymfeklieren nemen.

Statistieken

Wanneer gevangen tijdens zijn vroegste stadium, 95 procent van de patiënten met een maligne melanoom te overleven voor vijf jaar, terwijl 88 procent bereikt de 10-jarig bestaan ​​van de diagnose, verklaart de Cleveland Clinic. Als ontdekt tijdens de meest vergevorderd stadium, de vijf-jaars overlevingskans daalt tot 7-19 procent met een 10-jaars overleving van 3 tot 16 procent.

Overwegingen

Uw individuele prognose kan variëren van statistische gemiddelden. Uw oncoloog in staat zal zijn om u een meer exacte idee van de kans dat je een volledig herstel van het maligne melanoom te geven.