Primaire versus Terugkerende BCC

Volgens de Mayo Clinic, basaalcelcarcinoom (BCC) is de meest gemakkelijk te behandelen en de minste kans van alle huidkankers te verspreiden (metastaseren), maar het heeft een hoog recidiefpercentage dat nauw toezicht vereist.

Algemeen

Basale cellen bestaan ​​in de epidermis (huidoppervlak). Basal cel kankers voorkomen overal op het lichaam maar algemeen in gebieden vaak blootgesteld aan zonlicht.

Primaire BCC

"Primair" beschrijft meestal de initiële tumor site of bron van uitgezaaide kanker. Ten aanzien van BCC, kan men zeldzame vorm (basosquamous) uitzaaien, maar het anders niet algemeen verspreid op deze manier.

Terugkerende BCC

Recidiverende tumoren kunnen ontwikkelen op de eerste plaats van kankercellen achterblijven tijdens de behandeling. Een geheel nieuwe tumor geclassificeerd als dezelfde kanker is ook "recurrent." Mayo Clinic merkt op dat BCC heeft een zeer hoge recidiefpercentage, zelfs opdagen op plaatsen van eerdere, succesvolle verwijdering.

Behandeling

Artsen gebruiken lokale behandelingen (zoals vloeibare stikstof) en de verschillende stadia van chirurgische excisie (van weg te schrapen een kleine tumor te diep wegsnijden van de tumor en het omliggende weefsel) om BCC te verwijderen. Terugkerende BCC is meestal behandeld met een vorm van chirurgische excisie.

Followup

Uw arts zal u waarschijnlijk plannen voor regelmatige huid examens bij te houden voor herhaling en u voorzien van informatie over wat te letten bij het doen van routine-zelf-examens thuis.