Primaire, secundaire en tertiaire preventie van Diabetes

Diabetes wordt gekenmerkt door bloedsuikerspiegel problemen, en kan leiden tot ernstige complicaties indien onbehandeld. Diabetes kan een tol op zowat elk deel van je lichaam. Met een beetje werk, kunt u veel van de meest ernstige complicaties van diabetes te voorkomen of zelfs het hoofd af van de ziekte helemaal. Er zijn drie stadia van preventie van diabetes, die elk kicks in voor mensen in verschillende stadia van de ziekte: de primaire, secundaire en tertiaire

Categorieën en risicofactoren

Patiënten met diabetes hebben problemen produceren of het effectief gebruik van insuline in hun lichaam. Er zijn drie belangrijke soorten diabetes. Type 1 of insuline-afhankelijke diabetes, meestal stakingen kinderen, hen te verplichten om dagelijks inspuiten van insuline in leven te blijven hebben. Type 2 diabetes raakt meestal volwassenen ouder dan de leeftijd van 40 jaar en vaak komt ze niet nodig om insuline-injecties hebben.

Degenen die risico lopen voor het ontwikkelen van type 1 diabetes meestal familie en omgevingsfactoren die spelen in de ontwikkeling van de ziekte. Rick factoren voor diabetes type 2 zijn onder andere dat ouder is dan 40, overgewicht, niet uitoefenen, met hogere dan normale bloedsuikerspiegel, en mensen met een familiegeschiedenis van diabetes.

Sommige vrouwen ontwikkelen de derde categorie, zwangerschapsdiabetes, tijdens de zwangerschap. Zwangerschapsdiabetes verdwijnt meestal na de zwangerschap voorbij is en kan worden voorkomen met de primaire preventie methoden.

Primaire preventie

Primaire preventie begint voordat je gediagnosticeerd met diabetes. Het richt zich op mensen die een hoog risico om diabetes te ontwikkelen. De International Diabetes Federation zegt dat er geen bewijs is dat aantoont type 1 diabetes te voorkomen te zijn, maar dat het voorkomen van diabetes type 2 mogelijk kan zijn door middel van een paar eenvoudige veranderingen in levensstijl.

Als u een van de risicofactoren vermeld zijn, beginnen primaire preventie thuis door te kijken naar uw dieet en het uitoefenen. Vermijd zoete snacks en high-carb voedingsmiddelen. Als je te zwaar bent, focus op het verliezen van een paar kilo. Volgens de Mayo Clinic, het verliezen van slechts 5 procent van je lichaamsgewicht vermindert uw risico op het ontwikkelen van diabetes.

Secundaire preventie

Secundaire preventie begint wanneer diabetes in het begin van de ziekte wordt gevangen. De International Diabetes Federation zegt dat als je let op uw bloedsuikerspiegel wanneer je voor het eerst bent gediagnosticeerd, dan heb je de behoefte aan meer serieuze behandeling op de weg te verminderen.

Controleer uw bloedsuikerspiegel na elke maaltijd. Er zijn een aantal van de bloedsuikerspiegel monitoren, die maken het gemakkelijk om dit te doen thuis. Doorgaan vermijden van suikerhoudende en koolhydraatrijke voedingsmiddelen en let op uw grootte van de porties. Calorie hoeveelheden variëren van persoon tot persoon, afhankelijk van uw maat en of je probeert om gewicht te verliezen. Een diëtist zal u helpen erachter te komen hoeveel calorieën je moet krijgen in elke maaltijd.

Tertiaire preventie

Tertiaire preventie richt zich op het voorkomen van ernstige complicaties bij diabetici die de ziekte voor een lange tijd hebben gehad. Ernstige complicaties zijn iets van glaucoom, te voet, huidproblemen, hart-en vaatziekten.

Het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Human Services zegt houden van uw bloedsuiker, bloeddruk en cholesterol in het normale bereik sterk vermindert ernstige complicaties. Ook houden met regelmatig geplande voet examens, oogonderzoek, en A1C testen. A1C test meet je bloedsuikerspiegel in stappen van drie maanden.