Ponseti Metod Klumpfot Behandling

Dr Ignacio Ponseti livsverk var att utveckla en form av behandling för klumpfot, en medfödd missbildning där foten är placerad i en skarp vinkel till ankeln. Den Ponseti metoden anses vara den gyllene standarden för klumpfot behandling och har tillämpats i hundratusentals fall i hela världen. Ponseti avled i oktober 2009 och var medlem i ortopedi fakulteten vid University of Iowa.

Klumpfot

I de flesta fall utgör klumpfot som en isolerad tillstånd i en i övrigt helt friska nyfödda. De fotvalv längre nedåt än en normal fot och vänder sig inåt. Den obekväma positionering gör att barn stå eller gå på kanterna av fötterna. Orsaken till klumpfot är okänd, och även om det ibland förekommer tillsammans med en mer allvarlig missbildning som ryggmärgsbråck, är oklart kopplingen mellan de två sjukdomar. Genetik misstänks bidra till klumpfot: Om en förälder har klumpfot, har ett barn en 3 procent chans att ha sjukdomen; Om båda föräldrarna är drabbade, har barnet en ungefär 15 procents chans att födas med klumpfot, enligt Ponseti International Association.

Klumpfot i sig inte orsakar något obehag eller smärta, men det kan påverka utvecklingen av ditt barns fot och vadmusklerna, kan göra den drabbade foten kortare än det andra och kan orsaka svårigheter att stå och gå.

Åttio procent av klumpfot fall finns i utvecklingsländerna, och de flesta av dessa fall går obehandlade, enligt PIA. Under många årtionden har den viktigaste formen av behandling för klumpfot i den utvecklade världen varit omfattande ortopedisk kirurgi. Denna behandling är mycket dyrt och inte "bota" klumpfot, utan korrigerar symtomen samtidigt orsakar stelhet och smärta i benmusklerna senare i livet.

Den Ponseti Metod

Den Ponseti metod för behandling av klumpfot är baserad på två tekniker som används i århundraden: manipulation och gjutning. Ligament, ledkapslar och senor som håller skelettet på plats är naturligtvis flexibla och kommer att röra sig något under manipulation. Dessa ligament och senor är missbildade hos patienter med klumpfot. Så behandlingen börjar med varsam manipulation av ledband och senor, som utförs av en utbildad professionell, för att börja räta ut dem. Efter en runda av manipulation behandling, är foten placeras i gips för att hålla muskler, ben och ligament i den nyligen justerade positionen.

Efter ungefär en vecka, den gjutna avlägsnas, är en annan runda av manipulationer utförs, och en ny cast appliceras. Från 5-7 omgångar av gjutning är allt som behövs för att rätta klumpfot hos spädbarn. Denna metod är både effektivare i det långa loppet än omfattande kirurgi och mycket mer kostnadseffektiv, vilket gör den lämplig metod för att behandla patienter i utvecklingsländerna.