Plasmodium ovale en de symptomen ervan

Plasmodium ovale en de symptomen ervan

Plasmodium ovale is een microscopische, eencellige parasitaire dieren, één van de vier soorten protozoa die verantwoordelijk is voor malaria, een ziekte die steeds veroorzaakt wijdverspreide ziekte en dood in de wereld. Deze beestjes kunnen in de bloedbaan van de mens alleen worden ingevoerd door de beet van een vrouwelijke Anopheles mug die pakte de protozoa in het voeden op een geïnfecteerde gewervelde.

Betekenis

Plasmodium ovale protozoa worden gezien in heel sub-Sahara Afrika, evenals een aantal eilanden in de westelijke Stille Oceaan. In een artikel van juli 2005 for Clinical Microbiology Reviews, William E. Collins en Geoffrey M. Jeffrey van de Centers for Disease Control and Prevention zei dat er ook melding gemaakt van de protozoa op het vasteland van Oost-Azië geweest. Een andere CDC rapport, in de 11 januari 2006, nummer van het tijdschrift van de American Medical Association opgemerkt dat Plasmodium ovale is de tweede meest voorkomende oorzaak van malaria in Nigeria, Afrika's meest bevolkte natie.

Incidentie in de Verenigde Staten

Malaria veroorzaakt door vier soorten Plasmodium protozoa, is niet algemeen gediagnosticeerd in de Verenigde Staten, volgens de CDC. Van de ongeveer 1.300 gevallen per jaar gediagnosticeerd, bijna alle van hen zijn gezien bij mensen die onlangs afgereisd naar tropische gebieden waar malaria endemisch is. Het CDC schat dat Plasmodium ovale slechts goed voor 2,3 procent van alle Amerikaanse diagnoses van malaria.

Functie

Hoewel alle vier vormen van malaria zijn serieus, de ovale stam van de ziekte is misschien wel de mildste. Na een beet van een besmette mug, de protozoa reist meestal via de bloedbaan naar de lever, waar het kracht verzamelt voor het veroorzaken van systemische symptomen. Het duurt 12 tot 20 dagen voor de protozoa om zich voldoende vast in het systeem een ​​slachtoffer zodat het kan worden gediagnosticeerd door bloedkweken. Maar zelfs na de incubatietijd, ovale protozoa soms slapend in de lever voor weken of maanden blijven voordat triggering een acute aanval.

Symptomen

De klassieke malaria aanvallen van koude rillingen, gevolgd door koorts, en eindigend met intense zweten als koorts breekt wordt zelden tegenwoordig volgens de CDC. In plaats daarvan, patiënten rapporteren doorgaans een combinatie van verschijnselen waaronder een van de volgende: spierpijn, algemene malaise, koorts, rillingen, zweten, misselijkheid, braken en hoofdpijn. In de Verenigde Staten en andere landen waar de ziekte is zeldzaam, de symptomen soms verkeerd gediagnosticeerd als griep. Patiënten met ovale malaria kunnen ervaren recidieven maanden of zelfs jaren nadat ze te herstellen van een eerste aanval.

Identificatie

Tot voor kort was de enige manier om definitief de diagnose malaria was door middel van microscopisch onderzoek van een bloedmonster. Deze werkwijze van diagnose blijft de meest gebruikte. Echter, in 2007 de Amerikaanse Food and Drug Administration goedgekeurd de Binax NU malaria test die een diagnose kan produceren binnen 15 minuten. Slechts een paar druppels bloed nodig voor de test, waarbij een nauwkeurigheid van 95 procent heeft volgens de FDA.