Perifere neuropathie Behandeling & Diagnose

Perifere neuropathie kan leiden tot symptomen zoals tintelingen, branderig gevoel, pijn of een doof gevoel in je voeten of handen veroorzaken. De symptomen kunnen variëren in type en intensiteit. Sommige mensen kunnen alleen een stekelige gevoel te ervaren in hun ledematen. Anderen kunnen ondervinden ernstiger symptomen zoals spierzwakte. Weer anderen kunnen moeite hebben het controleren van hun bloeddruk of problemen met het seksueel functioneren. En sommigen kunnen niet in staat zijn om voedsel normaal te verteren, of kan spier-wasting, ademhalingsproblemen, klier of orgaan disfunctie en zelfs verlamming ervaren.

Wat zijn de oorzaken van deze symptomen?

Schade aan het perifere zenuwstelsel veroorzaakt deze symptomen. De zenuwen die informatie van de hersenen verzenden via het ruggenmerg naar andere delen van het lichaam niet goed functioneren. Dit zou het gevolg van een verwonding of infectie; of, zoals voor veel mensen met diabetes, een probleem met de manier waarop het lichaam metaboliseert suikers.

Diagnose

De diagnose van perifere neuropathie kan lastig zijn, omdat de symptomen zo verschillend zijn onder de mensen en omdat het niet wordt veroorzaakt door een enkele ziekte, maar kan een aantal oorzaken hebben.

Het eerste wat uw arts zal doen is een uitgebreide geschiedenis van uw symptomen. Hij zal vragen stellen over eventuele infecties of blootstelling aan giftige stoffen die u hebt ervaren, of je veel alcohol drinkt, of als er een geschiedenis van neurologische ziekte in je familie. Uw spierkracht en motorische vaardigheden zullen ook worden beoordeeld.

Medische Tests

Bloedonderzoek kan worden veroordeeld tot lever- of nierproblemen, stofwisselingsziekten of vitamine tekorten op te sporen. De vloeistof die de hersenen en het ruggenmerg omgeeft, kan eveneens worden onderzocht. Andere tests die worden gebruikt om perifere neuropathie detecteren zijn: CT of CT-scans, magnetische resonantie imaging (MRI), elektromyografie (EMG) uit te maken of het probleem een ​​zenuw of spier stoornis; zenuwgeleidingssnelheid (NCV) om de mate van schade aan de zenuwen te meten; of een zenuw biopsie of huidbiopsie de mate van schade aan de zenuwen onderzoeken.

Behandeling

Er is geen behandeling voor perifere neuropathie, maar er zijn behandelingen die de symptomen kunnen verbeteren. De eerste en belangrijkste deel van de behandeling worden bepaald welke daadwerkelijk waardoor de perifere neuropathie en de voorwaarde om de symptomen onder controle te behandelen. De perifere zenuwen in staat zijn om te helen en nieuwe beschadigingen worden vermeden als de onderliggende aandoening of ziekte wordt geëlimineerd.

Het tweede deel van de behandeling zal zijn om pijn en andere symptomen te verlichten. Een aantal geneesmiddelen worden gebruikt voor dit doel, met inbegrip van over-the-counter of op recept pijnstillers, anti-epilepsie medicijnen, een lidocaïne (actueel anesthestic) patch, en antidepressiva zoals Pamelor (nortriptyline en amitriptyline) of Cymbalta (duloxetine).

Het voorkomen

Het belangrijkste wat je kunt doen als je perifere neuropathie is om toekomstige klachten te voorkomen. Als u diabetes of een stofwisselingsziekte hebben, moet u uw bloedsuikerspiegel controleren en beheren van uw diabetes. Als u een probleem met alcohol hebben, hulp te krijgen door middel van een behandeling programma. En eet een gezond dieet rijk aan vitamine B-12, die voedingsmiddelen zoals mager vlees, vis, eieren, magere zuivelproducten en verrijkte granen bevat.