Perifer neuropati & Symtom

Perifer neuropati är en förlust av känsel och känslor av smärta i nervändarna i händer och fötter, men kan också påverka andra delar av kroppen. Orsakerna till perifer neuropati inkluderar förgiftning, infektioner, skador och diabetes. Enligt Mayo Clinic, kan symtomen på perifer neuropati lösa med tiden och kan behandlas med receptbelagda mediciner.

Domningar

Brist på känsla i fingrar och tår är det tidigaste symtomet på perifer neuropati. Med tiden kan den sprida sig upp genom händerna och fötterna i armar och ben.

Smärta

Förutom en känsla av domningar, en brännande känsla i fingrar och tår är ett vanligt tidigt symptom på perifer neuropati.

Känslighet

Perifer neuropati kan orsaka extrem känslighet för lätt tryck och beröring, såsom förflyttning av kläder genom huden.

Muskelproblem

Brist på samordning, muskelsvaghet och förlamning kan uppstå om perifer neuropati påverkar nerver som styr funktionen av muskler.

Inkontinens

De nerver som styr musklerna i blåsan och tarmarna kan påverkas av perifer neuropati och både urin-och tarminkontinens kan uppstå.

Digestion

Förstoppning är ett symptom på perifer neuropati när de nerver som styr rörligheten för livsmedel genom tarmarna påverkas.

Cardiac

Perifer neuropati kan orsaka förändringar i blodtryck och hjärtfrekvens, om de nerver som styr regleringen av hjärtat är skadade.