Paranoïde schizofrene stoornis

Paranoïde schizofrenie is een psychische aandoening gekenmerkt door hallucinaties en wanen gepaard met gevoelens van vervolging en / of persoonlijke grandeur. Paranoïde schizofrenie is de meest gediagnosticeerde type schizofrenie. Auditieve hallucinaties en perceptuele stoornissen zijn de meest voorkomende hallucinante symptomen. Ontstaan ​​van de aandoening komt meestal tussen de tieners naar het midden van de jaren dertig. Het kan moeilijk te diagnosticeren tot de latere stadia

Oorzaken

De oorzaken van paranoïde schizofrenie zijn niet bekend. Een verstoring van de chemische serotonine en dopamine in de hersenen is een belangrijke factor. Het kan worden beïnvloed door de omgeving en genetica. Stress kan de symptomen verergeren, evenals het gebruik van bepaalde medicijnen, vooral indien gebruikt als een tiener.

Behandeling

Paranoïde schizofrenie wordt vaak behandeld met anti-psychotische medicijnen die dopamine activiteit in de hersenen onderdrukken. Behandeling is een levenslang proces, zoals de voorwaarde episodisch of chronisch kan zijn, maar nooit helemaal verdwijnt. Het omvat psychotherapie en kan ziekenhuisopname noodzakelijk als de persoon een gevaar voor zichzelf of anderen. Antidepressiva, anti-angst en een stemmingsstabilisator medicijnen kunnen ook een deel van de behandeling als deze symptomen zich manifesteren samen met paranoïde schizofrenie.

Positieve symptomen

De meest bekende symptomen van paranoïde schizofrenie omvatten wanen, hallucinaties, verwarring en ongeorganiseerd denkprocessen. Dit zijn de zogenaamde positieve symptomen zoals zij in mensen met de ziekte, maar niet in de algemene populatie. De positieve symptomen wijzen op een verlies van contact met de werkelijkheid. De wanen vaak sprake van de persoon die wordt uitgekozen om wat voor reden, meestal vervolging of de overtuiging dat er iets bijzonders aan hen, zoals het beroemd zijn of van adel. Auditieve hallucinaties zijn de meest voorkomende type. Ze stemmen horen praten over of om hen heen. De stemmen kunnen ook praten met de persoon, bedreigende of het geven van commando's. Ze hebben minder vaak hallucinaties waarbij geur, smaak of aanraken. Visuele hallucinaties zijn het minst vaak voor.

Negatieve symptomen

Negatieve symptomen zijn een gebrek aan of verlies van de normale sociale of emotionele eigenschappen. Deze omvatten het onvermogen om emotie of ervaring plezier, gebrek aan motivatie of het vermogen om beslissingen en terugtrekking te maken van relaties laten zien. Deze kunnen ook veranderingen in het eten of slapen gewoonten en desinteresse in persoonlijke hygiëne bevatten.

Overwegingen

Hoe eerder een persoon vertoont een van de symptomen van paranoïde schizofrenie kan een arts een nauwkeurige diagnose en start behandeling beter. Hoe langer een persoon gaat zonder behandeling slechter de problemen krijgen, en kan leiden tot andere problemen zoals depressie, hoge angst of stemmingsstoornissen.