Over Seasonal Affective Disorder bij volwassenen

Seizoensgebonden affectieve stoornis is een gevoel van depressie die wordt veroorzaakt door het gebrek aan licht en warmte tijdens de winter. De verandering in de seizoenen markeert een verandering in de persoonlijkheid. De oorzaken van deze aandoening zijn niet goed begrepen, maar behandelingsopties zijn.

Symptomen

Symptomen van seizoensgebonden affectieve stoornis zijn onder andere depressie, het gevoel hopeloos, huilen, prikkelbaarheid, hunkeren naar koolhydraten, verslapen, gebrek aan energie, vermijden van de samenleving en het onvermogen om zich te concentreren. Deze symptomen verschijnen tijdens de winter en verdwijnen in de loop van het voorjaar.

Mogelijke oorzaken

Volgens de Mayo Clinic, kan seizoensgebonden affectieve stoornis veroorzaakt door een storing van een individu circadiane ritmes, een verhoging van melatonine productie vanwege de winter meer nachten of een verlaging van serotonine veroorzaakt door gebrek aan zonlicht.

Lichttherapie en andere behandelingen

Blootstelling aan extra licht tijdens het winterseizoen heeft de neiging om de stemming van de volwassenen lijden aan seizoensgebonden affectieve stoornis te verbeteren, zo licht de behandeling heeft de neiging af te sluiten van melatonine productie. Andere behandelingen omvatten antidepressiva en psychotherapie.

Degrees

Sommige volwassenen lijden milde symptomen, terwijl anderen moeten worden opgenomen in het ziekenhuis om te voorkomen dat ze een zelfmoordpoging.

Diagnose

Als twee of drie dagen van fel zonlicht tijdens de winter brengt een drastische verandering stemming dan is het waarschijnlijk dat u lijdt aan seizoensgebonden affectieve stoornis.

Geschiedenis

In 1980 Norman E. Rosenthal, MD, verbonden de donkere dagen van de winter met een seizoensgebonden depressie.