Over Rolstoelen

Mensen zijn met het verbeteren van manieren om rond te krijgen, omdat het stuur en de stoel eerst naast elkaar bestonden. De rolstoel is geëvolueerd van een logge, onhandige zetel op wielen naar een lichtgewicht voertuig in zijn eigen recht. Gehandicapte gebruikers gaan nu bijna overal zonder angst voor vast komen te zitten in de modder, sneeuw of zand, deelnemen aan sport, navigeren straten van de stad, rijden op transit bussen en genieten van onafhankelijkheid, dankzij rolstoelen ontworpen voor specifieke toepassingen en de vele accessoires beschikbaar om te gaan met ze.

Vroege Geschiedenis

Archeologen hebben bewijs gevonden van een zesde-eeuwse rolstoel afgebeeld in een Chinese graveren en een soort bed op wielen geschilderd op een Griekse vaas uit rond dezelfde tijd gevonden. Beide voertuigen werden getrokken, niet geduwd, en de Chinese rolstoel werd gebruikt voor het overbrengen van de bevoorrechte plaats van de fysiek uitgedaagd.

Niet veel is bekend over rolstoel geschiedenis na de zesde eeuw, totdat schets van een kunstenaar gemaakt in 1595 gedocumenteerd een rolstoel dan gebruikt.

Later Geschiedenis

In de 16e eeuw, Jehan Lhermite maakte een rolstoel voor koning Filips II van Spanje. Het werd gebouwd van ijzer, leer en hout, en kenmerkte voetsteunen. Een kunstenaar schetste de koning zit in deze rolstoel in 1595.

In 1655, Stephen Farfler, een Britse horlogemaker en dwarslaesie, ontwierp en bouwde een rolstoel voor zichzelf. In tegenstelling tot eerdere rolstoelen, die uiterlijk ander worden geduwd, werd deze door de bewoner worden verplaatst. Het was boxy, met twee achterwielen en één voorwiel. De rijder draaide twee hefbomen, een aan elke zijde van het voorwiel om de stoel te bewegen.

In 1783, John Dawson vond de bad stoel, zo genoemd omdat het werd gebruikt om gehandicapte zwemmers te vervoeren van en naar de spa's in Bath, Engeland. Het werd gemaakt in een aantal stijlen, een aantal open en anderen ingesloten. De bewoner gestuurd met een handgreep, maar het Bad stoel gehad door de begeleider worden geduwd.

Door de 19de eeuw, werden rolstoelen meestal gemaakt van hout, met rieten ruggen en stoelen. De wielen werden steeds groter gemaakt, echter, en ruiters begonnen zich te duwen door de wielen. In 1881, rolstoel makers toegevoegd "push velgen," kleinere binnenkant wielen specifiek voor het duwen van de bedoeling.

20e-eeuwse Rolstoelen

In de 20e eeuw, rolstoel makers begonnen met behulp van spaakwielen en het toevoegen van verfijningen zoals verstelbare stoelen. De meeste stoelen zijn gemaakt van metaal met rieten stoelen en, hoewel sommige lichter dan de oude houten stoelen waren, waren ze nog steeds moeilijk om te sturen en helemaal niet draagbaar.

In 1933, Harry Jennings uitvinder van de opvouwbare rolstoel. Zijn vriend, Herbert Everest, had zijn rug in een mijn instorting gebroken. Everest hekel aan de zware, onhandige stoel hij moest gebruiken en vroeg Jennings, een ingenieur, te verbeteren op het ontwerp.

Jennings kwam met een rolstoel van stalen buis, licht en compact genoeg wanneer gevouwen om te passen in een kofferbak. De twee mannen vormden een bedrijf en begon de massa-marketing van de nieuwe rolstoel. Dat bedrijf, Everest & Jennings International, werd de belangrijke fabrikant van rolstoelen in de Verenigde Staten.

De eerste elektrische rolstoel werd in 1916 geproduceerd in Groot-Brittannië. Echter, de meeste mensen gebruikt handstoelen omdat ze minder duur. Gemotoriseerde stoelen zijn niet algemeen gebruikt in de Verenigde Staten tot 1950.

Door de 20e eeuw, de gebruikte materialen voor rolstoelen werd steeds lichter en sterker, van aluminium tot titanium carbon fiber.

Rolstoel Styles

Handrolstoelen hebben geen motor en worden geduwd door de bestuurder of een andere persoon. De achterwielen meet 20-26 cm in diameter. Ze voortbewogen door duwen of trekken aan de hoepels of met voetpedalen of handbediende hendels.

Handmatige doorvoer rolstoelen hebben kleinere achterwielen en geen push velgen. Ze worden geduwd door een begeleider en meestal gebruikt in luchthavens en zorgfaciliteiten.

Elektrische rolstoelen worden gevoed door oplaadbare batterijen. De gebruiker bestuurt ze met behulp van een joystick gemonteerd op de armleuning of op een schommel bar, of door te blazen in een buis. Voor veel functies van deze rolstoelen kunnen ook worden gemotoriseerd, zoals verstelbare stoelen en Tillen mechanismen voor stoelen, armen en benen.

Scooters hebben vier wielen en een stoel gemonteerd op een laag platform. Controles zijn gemonteerd op een frame dat stijgt van de voorzijde naar het midden en een stuurstang is in dit frame gemonteerd.

Sport rolstoelen hebben zeer licht van gewicht, vaste frames die niet vouwen en hoekige wielen voor stabiliteit in bochten.

Stair klimmers gebruiken verschillende methoden. Sommige hebben het traplopen mechanisme in een eenheid die een reguliere rolstoel accepteert. Anderen gebruiken rubberen rupsbanden die grip de stappen terwijl interieur wielen draaien.

Strandinvalidenwagens zeer brede wielen om te voorkomen zinken in het zand.

Sneeuw rolstoelen ballon-achtige banden met de winter loopvlakken.

Pediatrische en bariatrische rolstoelen zijn ontworpen voor specifieke bevolkingsgroepen. Pediatric rolstoelen zijn voor kinderen, en zijn kleiner en kan ook meer bewegingsvrijheid. Bariatrische rolstoelen zijn ontworpen voor mensen met een gewicht van meer dan 250 kilo.

Rolstoel Accessoires

Rolstoel zakken komen in een verscheidenheid van formaten. Ze kunnen aan de achterkant, handgrepen of zijden van een rolstoel worden bevestigd.

Dragers voor het vervoer van rolstoelen worden gemonteerd op bumpers of haperingen. Een automatische carrier liften een opgevouwen rolstoel om een ​​auto dak of het bed van een vrachtwagen.

Opblaasbare luchtkussens, schuimkussens, cooling pads en gel kussens alle verhogen het comfort voor de inzittenden.

Handschoenen ontworpen voor rolstoelgebruikers helpen handen tegen letsel te beschermen als gevolg van het gebruik van push-velgen, hulp bij het vastgrijpen van de wielen, en houden de handen warm en droog.

Laden, die passen over de rolstoel armen en vastbinden voor de stabiliteit worden gebruikt voor eten, lezen, knutselen, werk en andere activiteiten.

Liften worden gebruikt in gebouwen en in voertuigen te verhogen en lagere rolstoelen.

Hellingbanen toe rolstoel toegang tot gebouwen. Uitsnijdingen in trottoirs laat de stoelen te verplaatsen naar de straat.

Veel andere onderdelen zijn speciaal ontworpen voor rolstoelgebruikers, zoals bekerhouders, velg covers, houders zuurstoftank, riet vervoerders en de visserij-pole houders.