Over het verband tussen MS en gewrichtspijn

Over het verband tussen MS en gewrichtspijn

Multiple sclerose of MS is een ziekte van het centrale zenuwstelsel of CZS, dat bestaat uit de hersenen, ruggenmerg en optische zenuwen. Zenuwvezels van het centrale zenuwstelsel zijn bekleed in een isolerend omhulsel genaamd myeline die functies om snelle overdracht van zenuwimpulsen mogelijk te maken; mensen met MS ervaren vernietiging van myeline. Wanneer myeline wordt vernietigd, worden zenuwsignalen onderbroken en een breed scala aan neurologische symptomen kan leiden. Pijn in de gewrichten komt vaak voor bij MS-patiënten.

Oorzaken

Momenteel is de oorzaak van MS is onbekend. Het wordt algemeen aangenomen dat een auto-immuunziekte, of een waarin het lichaam eigen weefsels aanvalt, in dit geval myeline zijn. Italië Dr Paulo Zamboni onlangs in het nieuws toen hij een onderzoeksproject resultaten waaruit blijkt dat MS eigenlijk een vasculaire ziekte kan zijn gepubliceerd. Genetics worden verondersteld een rol spelen evenals milieufactoren; echter meer onderzoek nodig om te begrijpen welke rol ze spelen.

Frequentie

Volgens de National Multiple Sclerosis Society, ongeveer 400.000 mensen in de VS hebben multiple sclerose, met een extra 200 gediagnosticeerd elke week. MS komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen; schattingen lopen uiteen tussen de twee en drie keer vaker voor. MS wordt meestal gediagnosticeerd in de leeftijd tussen 20 en 50, al zijn er veel uitzonderingen op deze regel.

Types van MS

MS ziekte cursussen variëren. Het meest voorkomende type is relapsing remitting MS of RRMS, waarbij patiënten perioden van terugval van ziekte-activiteit, gevolgd door perioden van remissie waarin sommige of alle myeline reparaties op zichzelf. Progressieve cursussen van MS zijn ook minder vaak waargenomen; waar patiënten ervaren een geleidelijke afname van de neurologische functie zonder periodes van remissie en / of myelineherstel. Sommige patiënten zullen beginnen met RRMS maar na verloop van tijd hun ziekte wordt meer progressief van aard.

Symptomen

MS het potentieel om elk systeem in het lichaam beïnvloeden en kan zodoende een breed scala van symptomen die variëren van persoon tot persoon veroorzaken. De National MS Society lijsten meer algemene symptomen zoals: vermoeidheid, gevoelloosheid, problemen met het gezichtsvermogen, depressie, spasticiteit, spierzwakte en lopen, balans en coördinatie problemen. Hoewel MS heeft geen directe invloed op de gewrichten, pijn in de knieën en heupen is een veel voorkomend symptoom. Deze pijn waarschijnlijk het gevolg van mensen lopen met een ongelijke manier van lopen. Gang kan worden beïnvloed door gevoelloosheid in de benen en voeten, evenwicht problemen, spasticiteit en vermoeidheid.

Behandeling Opties

Er is geen genezing voor MS, maar een aantal behandelingsmogelijkheden bestaan. Er zijn verscheidene door de FDA goedgekeurde disease-modifying drugs waaronder: Avonex, Betaferon, Rebif, Tysbari, Copaxone, Extavia en Novantrone. Deze geneesmiddelen worden gedacht aan ziekteactiviteit verminderen bij patiënten met relapsing MS. Bovendien zijn veel verschillende geneesmiddelen gericht op de behandeling van symptomen direct gebruikt. Rehabilitatie is werkzaam als de symptomen dit vereisen; fysiotherapie is nuttig gebleken bij het verminderen van gewrichtspijn te zijn. Complementaire praktijken gericht op leefstijl, bewegen en voeding worden ook aanbevolen.