Over Enemas

Over Enemas

Een klysma is de invoering van vloeistof in de dikke darm door de anus. Klysma's kunnen worden voorgeschreven voor bepaalde gezondheidsproblemen, als voorbereiding voor medische tests, en worden soms gebruikt als een thuisbehandeling constipatie. Sommige alternatieve therapieën omvatten het gebruik van zeer grote klysma's, die worden aangeduid als "darmspoeling."

Type

Meest klysma's gebruikt zijn reinigende klysma's, gebruikt om de normale ontlasting legen van de darm. Deze kunnen bestaan ​​uit gewoon kraanwater, een zoutoplossing of water en zeep. Reinigende klysma algemeen gedurende vijf tot 10 minuten, waarna de patiënt ontlasting. Klysma's bevatten een kleinere hoeveelheid smeervloeistof, zoals olie en gehouden gedurende 30 tot 60 minuten. Deze worden gewoonlijk gebruikt om gehard ontlasting, zoals in ernstige gevallen van verstopping verzachten. Soms worden medicinale klysma's toegediend aan aandoeningen van de dikke darm te behandelen.

Effecten

Klysma's algemeen zorgen voor een gevoel van volheid in de darmen, snel gevolgd door een krachtige drang om een ​​stoelgang te hebben. Typisch, een stoelgang onvermijdelijk vijf tot 10 minuten na het klysma wordt toegediend. Obstipatie wordt meestal afgelost door een reinigende klysma, maar in sommige gevallen alleen de klysma oplossing wordt uitgestoten en andere maatregelen nodig zijn.

Functie

Klysma's te stimuleren peristaltiek, een patroon van spiersamentrekkingen in de darmen. Peristaltiek beweegt voedsel door het spijsverteringsstelsel en het startsein voor de drang om te poepen. Sommige soorten klysma's verzachten de ontlasting door het tekenen van water uit de darmen, en anderen bieden smering om de stoelgang te verlichten. In sommige gevallen is medicatie direct toegediend aan een zieke of geïnfecteerde dikke darm via een klysma.

Risicofactoren

Overmatig gebruik van klysma's kunnen bijwerkingen zoals overvulling en verminderde spiertonus in de anale sphincter veroorzaken. Mensen met hart-en vaatziekten moeten hun arts voordat u een klysma te raadplegen; aritmieën soms leiden van het inbrengen van de buis klysma. Klysma's mogen nooit worden gebruikt op iemand die buikpijn, omdat de toegenomen volume vocht in de darm een ​​uitbarsting appendix kan veroorzaken als de persoon overkomt appendicitis hebben.

Geschiedenis van

Klysma's toegediend tijdens de 17e, 18e en vroege 19e eeuw werden aangeduid als "de klisma." Ze werden toegediend met behulp van een klisteerspuit - een grote metalen spuit met een mondstuk en zuiger. De meest voorkomende redenen voor het toedienen klysma, vormden constipatie, misselijkheid en in voorbereiding op de bevalling. Meest klisma werden toegediend door apothekers en verloskundigen, hoewel gespecialiseerde lavement spuiten waren beschikbaar voor het zelf toedienen. Modern klysma zakken en Bollenstreek spuiten vervangen lavement spuiten tijdens de 19de eeuw.