Over de gevaren van fenylalanine

Fenylalanine is een hoofdbestanddeel van de zoetstof aspartaam, gevonden onder merknamen zoals NutraSweet en Equal, en vaak in light frisdranken en low-calorie voedsel. Het komt ook van nature in eiwitrijke voedingsmiddelen. Veel mensen zijn bezorgd dat fenylalanine als additief voor levensmiddelen schadelijke effecten kan veroorzaken. De overgrote meerderheid van de artsen, zoals bij de Mayo Clinic, staat dat fenylalanine bevat slechts gevaren voor mensen met een genetische aandoening genaamd fenylketonurie of PKU.

Identificatie

Fenylalanine is een essentieel aminozuur, wat betekent dat het niet van nature door het lichaam worden verkregen via de voeding. Het komt van nature in voedingsmiddelen zoals vlees, zuivelproducten, eieren en noten.

PKU

Mensen met PKU geboren met weinig of geen mogelijkheid om dit aminozuur, wat kan leiden tot gevaarlijk hoge niveaus bij zuigelingen als de aandoening gediagnosticeerd gaat verwerken. PKU kunnen mentale retardatie en epileptische aanvallen veroorzaken.

Diagnose

PKU echter bijna altijd gediagnosticeerd in de vroege jeugd door routine testen maatregelen.

Behandeling

Baby's en kinderen met PKU moet vermijden voedingsmiddelen met een hoog fenylalanine, evenals voorwerpen met aspartaam, neurologische schade te voorkomen. Volwassenen echter vaak weer eten van deze voedingsmiddelen.

Overwegingen

Zwangere vrouwen met PKU moeten vermijden voedingsmiddelen met fenylalanine en aspartaam, zoals hoge niveaus van fenylalanine in hun bloed gevaren voor het ongeboren kind, waaronder mentale retardatie en andere afwijkingen kunnen veroorzaken.