Over amylnitraat Behandeling van Cyanide Vergiftiging

Over amylnitraat Behandeling van Cyanide Vergiftiging

Systemische cyanide vergiftiging treedt op door het inademen van gasvormige waterstof cyanide, het absorberen van kristallijne kaliumcyanide of natrium cyanide door de huid of de inname van waterige oplossingen van waterstofcyanide of cyanidezouten. De standaard initiële behandeling voor cyanide vergiftiging is amylnitriet.

Administratie

Amylnitraat wordt toegediend als een snelwerkende vaatverwijdend bij inademing. Een capsule-achtige ampul gevuld met vloeistof amylnitriet vermalen met de vingers aan dampen van chemisch vrij en gehouden onder neusgaten van de patiënt 15 tot 30 seconden. Dit proces wordt herhaald met intervallen van 1 minuut tot natriumnitriet intraveneus kan worden toegediend.

Farmacologische effecten

Amylnitraat dampen worden opgenomen via de longen. Ze beginnen het ontspannen van de spieren van het hart binnen 1 minuut. Bovendien amylnitriet leidt tot de productie van methemoglobine, een gespecialiseerde hemoglobine dat zuurstof levert aan weefsels in het lichaam. Deze stof ook bindt aan de cyanide in het systeem circuleert een toxische cyanide verbinding genoemd cyanmethemoglobin vormen.

Dosering

Elke ampul bevat een volume van 0,3 ml en bevat 98% vloeibare amylnitriet. Tot 8 ampullen kunnen gebruikt worden tot intraveneuze natriumnitriet beschikbaar.

Side Effects

Inademing van amylnitraat algemeen produceert blozen en licht gevoel in het hoofd, soms gepaard met lichte hoofdpijn. Echter, sommige patiënten misselijkheid, braken, verhoogde hartslag, spierzwakte en onvrijwillige incontinentie.

Contra

Amylnitraat behandeling moet zorgvuldig worden gecontroleerd bij patiënten met glaucoom of een recente hoofdletsel. Het is niet bekend of amylnitriet schadelijk is voor een foetus.