Over abdominale aorta aneurysmata

Een abdominaal aorta-aneurysma (AAA) is levensbedreigend en vaak bestaat zonder de persoon wetende dat er een probleem is. Omdat de symptomen vaak niet verschijnen totdat het aneurysma is gescheurd, mensen sterven als gevolg. De oorzaak van AAA blijft een voorwaarde voor verder onderzoek; Er zijn echter bepaalde risicofactoren die inzicht de arts kan bieden voor de potentiële ontwikkeling van een AAA in een persoon. Indien gevonden vroeg, behandelingen beschikbaar om effectief behandelen en genezen van een AAA veilig.

Identificatie

De aorta is de grootste slagader in het lichaam, vanaf de borst naar de buik, waar het vertakt de benen die de nodige zuurstof-rijke bloedtoevoer door het hele lichaam. Omdat de aorta slagader bestaat in twee belangrijke gebieden van het lichaam en takken in twee kleinere, wanneer een deel van de slagader geblokkeerd is, bloedstroom wordt beperkt en een aneurysma of bloedstolsels (embolisatie) in het algemeen de oorzaak. Een AAA ontstaat wanneer een uitstulping ontstaat in de abdominale aorta omdat de slagader wordt verzwakt.

Symptomen

Symptomen van een AAA zijn niet altijd aanwezig, totdat het aneurysma barst; echter indicatoren die u een AAA kan hebben zijn: een pulserend gevoel in je buik, of plotseling ontstaan ​​van ernstige pijn in uw buik of onderrug - een teken van de aneurysma is klaarmaken om te barsten. Minder vaak voorkomende symptomen zijn verkleuring van de tenen en pijn in de voet, te wijten aan materialen stijgende aan de voeten van de AAA. De symptomen van de slagader breken kunnen extreme zwakte, duizeligheid, pijn en uiteindelijk bewusteloosheid.

Overwegingen

Vaak worden AAAs gevonden wanneer een patiënt wordt getest voor een andere aandoening of een routine examen waar uw arts voelt een grote massa in de buik. Echter, aangezien de symptomen ongrijpbaar kan zijn, als u symptomen geassocieerd met een AAA vermoedt onmiddellijk een arts raadplegen; een aneurysma die breuken is een medisch noodgeval en een bedreiging voor je leven.

Factoren

Als u een persoon in gevaar, of als uw arts denkt dat u misschien een AAA hebben, kan hij de volgende tests bestellen: abdominale echografie, computertomografie (CT-scan) of een magnetische resonantie imaging (MRI). Abdominale aorta-aneurysma's komen vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, in het algemeen in mensen boven de leeftijd van 60 Andere risicofactoren zijn hoge bloeddruk, roken en een familiegeschiedenis van AAA.

Behandeling

Afhankelijk van de grootte van het aneurysma (minder dan twee inches), regelmatig volgen en testen kan de handelwijze worden; Als de AAA groter dan twee centimeter, open chirurgische reparatie nodig; In sommige gevallen wordt een stent chirurgisch geplaatst in de slagader wand van het vaartuig te versterken. Andere behandeling aanbevolen omvat vermindering van risicofactoren zoals stoppen met roken en, met de hulp van een arts, het krijgen van uw bloeddruk onder controle.