Oorzaken van een lage bloedsuikerspiegel na een maaltijd

Oorzaken van een lage bloedsuikerspiegel na een maaltijd

Bij gezonde mensen, bloedsuikerspiegel zijn iets hoger na een maaltijd. Deze stijging leidt tot de afgifte van insuline, een hormoon dat in de pancreas. Insuline kan dragen suikermoleculen, ook wel koolhydraten, in de cellen, waardoor te hoge bloedsuikerspiegel en de daaruit voortvloeiende diabetes voorkomen. Aan de andere kant kan te veel insuline lage bloedsuiker, ook wel hypoglykemie veroorzaken. Lage bloedsuikerspiegel na een maaltijd kan een teken zijn van een overmatige productie of de inname van insuline zijn, in het geval van diabetici, een dieet met weinig koolhydraten of niet gediagnosticeerde kanker in de alvleesklier.

Insuline in Excess

De pancreas type één diabetes heeft het vermogen om insuline verloren. Dit verklaart de absolute noodzaak van een regelmatige inname van insuline om de bloedsuikerspiegel diabetische's onder controle te houden. Diabetici hebben nauwkeurige insulinedosis te nemen, heel vaak tijdens het eten. Een hoger dan normale dosis insuline kan veroorzaken bloedsuikerspiegel drastisch dalen, zelfs na een maaltijd. In het geval van niet-diabetici, kunnen lage bloedsuikerspiegel na een maaltijd een overactieve alvleesklier, die een aandoening genaamd hyperinsulinemie kenmerkt aangeven volgens Joodse Ziekenhuis Cholesterol and Metabolism Center.

Gebrek aan Koolhydraten

Verschillende voedingsmiddelen verschillen sterk in hun gehalte aan koolhydraten. Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw, bananen, bijvoorbeeld, hebben ongeveer twee keer zoveel koolhydraten als meloenen, terwijl rijst zes keer meer koolhydraten dan pompoenen kunnen hebben. Een evenwichtige maaltijd moet een bron van koolhydraten, overvloedig in aardappelen, brood, pasta, rijst en bonen, onder andere voedingsmiddelen omvatten. Een persoon op een dieet arm aan koolhydraten kan ervaren een lage bloedsuikerspiegel, zelfs direct na een maaltijd.

Tumor in de pancreas

Als iemand met een normaal insuline heeft een lage bloedsuikerspiegel na een maaltijd rijk aan koolhydraten, kan dit een aanwijzing zijn van een tumor in de alvleesklier zijn, meldt de NetDoctor website. Kanker van de insuline producerende deel van de pancreas vaak goedaardig, wat betekent dat het niet agressief groeit of verspreid naar andere delen van het lichaam.