Oorzaken en symptomen van psoriasis

Oorzaken en symptomen van psoriasis

Psoriasis is een veel voorkomende, chronische auto-immuunziekte die versnelt de groeicyclus van de huidcellen, waardoor ze ophoopt op het huidoppervlak in plaats van afstoten. Psoriasis is gewoonlijk een langdurige aandoening, hoewel de meeste patiënten perioden van remissie bij de psoriasis symptomen verdwijnen. Psoriasis komt ongeveer even bij mannen en vrouwen, en komt het meest voor in die van de Kaukasische ras. Er zijn verschillende vormen van psoriasis, die allemaal verschillende kenmerken. Leer meer over de oorzaken en symptomen van psoriasis hier.

Plaque Psoriasis

Plaque psoriasis is de meest voorkomende vorm van psoriasis. Plaque psoriasis wordt gekenmerkt door flarden van verhoogde, ontstoken, rode laesies die zijn bedekt met schilferige, zilver-witte schubben. Deze zilveren schubben, de zogenaamde plaques, algemeen branden en jeuk, en de huid rond het getroffen gebied vaak scheuren en bloedingen. Kleinere vlekken van plaques kunnen samenvoegen tot een grote, pijnlijke plaque vormen. Terwijl de plaques zijn meestal te vinden op de onderrug, de hoofdhuid, ellebogen en knieën, ze kunnen overal op het lichaam voorkomen, waaronder in de mond en op de geslachtsdelen.

Guttata Psoriasis

Psoriasis guttata meestal invloed op kinderen en volwassenen onder de leeftijd van 30 jaar Dit type van psoriasis veroorzaakt kleine, rood-roze, regendruppel-vormige vlekken vormen op de huid. Guttata laesies verschijnen meestal op de ledematen en de maag en zijn bedekt met dunne, fijne schubben. Psoriasis guttata komt meestal vrij plotseling en wordt meestal veroorzaakt door infecties van de bovenste luchtwegen infecties en stress. Hoewel veel mensen alleen de ervaring van een enkele uitbraak van psoriasis guttata, anderen lijden door herhaalde episodes.

Inverse Psoriasis

Inverse psoriasis wordt gekenmerkt door een glad, glanzend, helder-rode laesies die in de huidplooien van de liezen, oksels, billen en onder de borsten vormen. Inverse psoriasis komt vooral voor bij mensen met overgewicht en mensen die hebben diepe huidplooien. Inverse psoriasis kan moeilijk te behandelen, omdat de laesies zijn in locaties voortdurend geïrriteerd door kleding en zweet. Inverse psoriasis laesies jeuken vreselijk en zal soms de huid om hen heen te barsten en bloeden veroorzaken. De locatie van deze laesies kan uitvoeren van dagelijkse taken heel moeilijk.

Pustuleuze psoriasis

Psoriasis pustulosa is een zeldzame vorm van psoriasis. Patiënten ontwikkelen wit, met pus gevulde blaasjes omgeven door fel rode, geïrriteerde huid. Acute pustuleuze psoriasis gekenmerkt door plotse, ernstige symptomen, terwijl chronische psoriasis pustulosa is een langdurige aandoening. Pustuleuze psoriasis is meestal gelokaliseerd in de palmen van de handen en de zolen van de voeten. Sommige mensen hebben echter pustuleuze psoriasis vorm over hun hele lichaam. Deze ernstige vorm van psoriasis wordt genoemd "gegeneraliseerde pustuleuze psoriasis" en is een levensbedreigende aandoening.

Erythrodermische Psoriasis

Erythrodermische psoriasis is de minst voorkomende psoriasis aandoening. Dit is een inflammatoire type psoriasis dat het merendeel van het huidoppervlak raakt. Erythrodermische psoriasis wordt gekenmerkt door heldere-rode huid die bedekt is met het afwerpen, grote schalen in plaats van kleinere vlokken. De roodheid en afwerpen van de huid zijn vaak gepaard met pijn, branderig gevoel, jeuk, koorts en een verhoogde hartslag. Erythrodermische psoriasis veroorzaakt vocht en eiwitverlies die vaak leidt tot een ernstige ziekte zoals longontsteking, hartfalen of infectie. Personen met deze vorm van psoriasis moet zo snel mogelijk een arts te zien.

Oorzaken van Psoriasis

Hoewel medische onderzoekers in staat om de specifieke oorzaak van psoriasis bepaald zijn, wordt algemeen aangenomen dat defecte immuunsysteem en genetica belangrijke rol in de ontwikkeling. Het immuunsysteem onrechte leidt tot de versnelling van de huidcellen, waardoor nieuwe cellen om de drie tot zes dagen in plaats van de normale 30 dagen vormen. Naar schatting 10 procent van de bevolking erft aanleg voor psoriasis, maar slechts twee tot drie procent van de bevolking feitelijk de ziekte ontwikkelen. Predispositie personen moeten worden blootgesteld aan specifieke externe factoren, de zogenaamde "triggers", voordat vertonen symptomen van psoriasis.

Gemeenschappelijke Psoriasis Triggers

Psoriasis flare-ups worden vaak veroorzaakt door omgevingsfactoren zoals het roken van sigaretten en het drinken van alcohol. Psoriasis symptomen kunnen worden veroorzaakt door bepaalde geneesmiddelen zoals lithium, bètablokkers en anti-malaria medicijnen. Koude, droge winter weersomstandigheden en een gebrek aan zonlicht kan ook verergeren psoriasis, zoals ernstige infecties zoals keelontsteking en tonsillitis. Veel mensen vinden hun psoriasis symptomen opflakkeren ongeveer twee weken na hun huid wordt gekrast, knippen, verbrand of bit door een insect.