Om te lezen hoe de resultaten van nierfunctietest

Om te lezen hoe de resultaten van nierfunctietest

De nieren zijn werkpaarden. Deze twee kleine orgels filteren ongeveer 200 liter bloed per dag om het overtollige water en afval te elimineren, het produceren van ongeveer 2 liter urine. Wanneer de nieren niet optimaal functioneert, afvalstoffen beginnen te accumuleren in het lichaam, veroorzaken ziekte. In ernstige gevallen kunnen deze vitale organen falen, een potentieel fatale gebeurtenis. Volgens de National Kidney Foundation, hebben 26 miljoen Amerikanen nierfunctie aangetast, ook wel bekend als een chronische nierziekte. Mensen die een hoge bloeddruk, diabetes of een familiegeschiedenis van nierziekte hebben meer kans op nierproblemen ontwikkelen. Ernstig traumatisch letsel en de kindertijd of genetische aandoeningen kan ook schade aan de nieren.

Instructies

•  Controleer het rapport lab voor het serumcreatinine-niveau. Dit toont de hoeveelheid creatinine in uw bloed gevonden. Creatinine is een afvalproduct afkomstig van creatine, een bestanddeel van spierweefsel. Een creatinine test meet hoe effectief je lichaam is het elimineren van creatinine. Als je bloed bevat een hoog niveau van creatinine, betekent dit dat uw nieren niet uitfilteren van genoeg. De meting van serum creatinine wordt gerapporteerd in milligram per deciliter. Het normale bereik is 0,8-1,4 mg / dl.

•  Kijk voor de glomerulaire filtratiesnelheid, of GFR. De GFR is de meest informatieve test van de algemene werking van de nieren. Het evalueert hoe effectief de nieren filteren afvalstoffen in het bloed. Uw arts zal uw leeftijd, geslacht, serumcreatinine-niveau en andere kenmerken te gebruiken om deze waarde te berekenen. Een normale GFR 30 of hoger.

•  Vind de brieven BUN op uw lab rapport. De BUN (bloed ureum stikstof) meting laat zien hoeveel ureum stikstof, een bijproduct van eiwit, je bloed bevat. Ureum stikstof is een van de afvalproducten van uw nieren filteren onder normale omstandigheden. BUN is gemeld in milligram per deciliter. Het normale bereik van BUN 7 tot 20 mg / dL.

•  Controleer voor urine eiwit testresultaten. Deze eenvoudige urinetest kan bepalen of u grote hoeveelheden eiwit in de urine. Als u dat doet, kan dit een teken zijn van een nierziekte zijn. Deze test wordt gewoonlijk herhaald, zodat de hoog eiwitgehalte is persistent en niet slechts een tijdelijke gebeurtenis. De meting wordt in milligram per deciliter. Het normale bereik van eiwit in de urine van een steekproef is 0-8 mg / dL. Voor een 24-uurs urine test, het normale bereik is 150 mg of minder.

•  Zoek naar de vermelding "creatinineklaring." Als u zowel urine als de bloedspiegels van creatinine gemeten gehad, kan uw arts ze te vergelijken als een andere manier om de glomerulaire filtratiesnelheid berekenen. De creatinineklaring test wordt gerapporteerd in milliliter per minuut. Het normale bereik voor vrouwen 88-128 ml / min. Voor mannen is 97-137 ml / min.

Tips & Waarschuwingen

  • Voor meer informatie over het interpreteren van de resultaten van uw lab tests, overleg dan met uw arts. Een andere bron is de National Kidney en Urologic Diseases Information Clearinghouse (zie bronnen).
  • Als u een abnormale waarde op uw lab rapport te vinden, probeer niet in paniek te raken. Uw arts kan uitleggen of er reden tot bezorgdheid. Sommige aandoeningen en medicijnen kan leiden tot een aantal testen niveaus hoger of lager zijn dan normaal.