Om Tazorac

Tazorac (tazarotene) är en receptbelagda utvärtes retinoider. Det finns som en kräm och en gel, som båda finns i 0,05 procent och 0,1 procent koncentrationer. Till skillnad från andra retinoider är Tazorac en prodrug: det är inaktivt tills det absorberas in i huden, där det metaboliseras till dess aktiva form (tazarotenic syra).

Indikationer

Tazorac är oftast ordineras för behandling av ansiktsbehandling akne hos tonåringar och vuxna. Det är effektivt mot alla typer av akne, även pormaskar, whiteheads och pustler. Detta läkemedel kan också användas för att behandla plackpsoriasis på någon del av kroppen. Tazorac absorberas i blodomloppet och kan orsaka systemiska biverkningar, så det är inte normalt för att behandla akne på stora delar av kroppen (t.ex. baksidan) eller för psoriasis som täcker mer än 20 procent av kroppen.

Effektivitet

Tazorac är en effektiv behandling för både plackpsoriasis och ansiktsbehandling akne. Mer än hälften av psoriasispatienter som använder Tazorac fick minst en minskning av svårighetsgraden av skador inom 12 veckor efter påbörjad behandling 50 procent. I genomsnitt patienter med akne hade hälften så många lesioner efter 12 veckor som de gjorde innan behandlingen.

Biverkningar

De vanligaste biverkningarna i samband med Tazorac är klåda, brännande eller stickande känsla, rodnad och fjällning av huden den tillämpas på. Dessa biverkningar minskar vanligtvis (eller försvinner helt och hållet) över tid, men om de blir allvarliga, fråga din läkare om du ska fortsätta använda Tazorac. Detta läkemedel gör också solbränna mycket mer sannolikt att uppstå, så du måste använda solskyddskräm när du går utanför under behandlingen.

Överväganden

Även Tazorac normalt inte orsaka allvarliga biverkningar, är det inte en lämplig behandling för alla som har acne eller psoriasis. Eftersom detta läkemedel kan orsaka problem för en växande fostret får Tazorac inte användas av gravida kvinnor eller kvinnor som kan bli gravida. Det kan också göra vissa hudåkommor, såsom eksem och solbränna, mer svår, och det kan interagera med vissa mediciner.

Användning

För acne är Tazorac vanligtvis appliceras en gång om dagen, men du kan behöva successivt arbeta upp till detta belopp. Psoriasispatienter bör gälla Tazorac endast på psoriasisplack och undvika att få medicinen på den omgivande huden. Fukta alltid och tillämpa solskyddsmedel på den behandlade huden för att förhindra irritation och solbränna.