Om Knä & Patella Smärta

Knäskålen är kanske den vanligaste platsen för knäsmärta hos i övrigt friska individer. Patellar tendinit går ännu under namnet "löparknä" och "jumper knä" på grund av hur ofta det är uppstår. Patellar smärta uppstår av dålig spårning av senan i benet ben spåren, exponering för kyla och överträning. Tyvärr, det finns flera möjliga orsaker till dålig följsamhet.

Knee Pain

De tre vanligaste formerna av knäsmärta uppstår från ACL tårar, nedbrytning av brosk tills lårben och skenben slutande samt inflammation i knäskålssenan. En främre korsband (ACL) tår är en plötslig, traumatisk händelse orsakade av att sidokraft på knäet och ofta kräver operation. Skrapning bort av brosk ner till ben-mot-ben kontakt tar i allmänhet flera decenniers slitage. Båda är lätt diagnostiseras och vilka åtgärder tenderar att vara tydlig.

Tiden för patellar smärta uppstå ligger någonstans mellan dessa två ytterligheter och är mindre kan ändras på behandlingen. Det kan hända efter några pass, eller det kan ta några månader av skadliga vanor.

Patella

Den patella är knäskålen benet. Den är inkapslad i knäskålssenan, som fäster quadriceps till tibia. Den patellar tendon spår i spår i lårbenet och skenbenet. Ett korrekt spårningsbanan av knäskålssenan som quadriceps kontraktet är sådan att knäskålen gör en svag båge, dra inåt (dvs. mot den motsatta knäet) halvvägs in i den kontraktion.

Spårning

Den knäskålssenan kan kastas ut korrekt spårning på flera sätt, vissa av dem överraskande på grund av deras avstånd från platsen för smärtan. En svag vastus medi eller snäva vastus lateralis kan dra knäskålen ur. Detta är av särskilt intresse - i motsats till de omvända musklerna vara svag och tight - eftersom vastus medi inte används mycket i dagligt bruk utan motion, så det förtvinar snabbt. Plus, behövs vastus att dra knäskålen inåt i mitten av sin båge.

En perifer källa felspårning är mul pronation, även kallade platta fötter eller fallna valv. Den utplaning av foten som det tar på en belastning leder till en vridning av skenbenet, som färdas upp till knäskålssenan. Lösningen är att bära recept ortopediska insatser som stöder den kollapsade bågen. Andra icke-lokala orsaker felspårning är tight eller svaga hamstrings och snäva vader. Counter-intuitivt, kan stretching hamstrings har mycket mer nytta för främre knäsmärta än stretching musklerna direkt knutna till knäskålen.

Kallt

Lägg handen på knäskålen och sedan på dina quads. Lägg märke till hur mycket svalare din knäskålen känns. Det finns mycket lite blod som strömmar genom knäskålssenan, vilket är skadligt på två sätt. Det är långsamt att värma upp för motion och därmed kan fortfarande vara spröda efter träningspasset börjar. Dessutom är det långsamt att återhämta sig från träning och sakta att växa.

Därför är det viktigt att värma upp försiktigt över en längre period. Dessutom bör knän täckas i kallt väder. Det finns ett talesätt bland vissa cyklister: under 70 grader, täcker knäna. Vissa cykel tränare inte låta sina cyklister bära shorts alls.

Att kalla kan vara en orsak till senskada är något ironiskt, eftersom isbildning främjas av sjukgymnaster för att minska svullnad av tendinit. Medan isbildning minskar svullnad, bör knän ges tid att värma upp igen innan ansträngning. Till exempel bör isbildning efter ett träningspass inte omedelbart följas av en lång promenad, om inte knäna har fått tillräcklig värmas upp igen.

Rörelseområde

När vastus medi har renoverats efter en permittering att förhindra patellar felspårning bör försiktighet iakttas för att undvika de två punkterna i störst knä instabilitet: full utbyggnad och en 90-graders vinkel. Träning mellan dessa intervall är att föredra. Medan fullsortimentsövningar utvecklar muskler snabbare, för skadade knän återväxten hastigheten är den begränsande faktorn. Att få styrka för riktig spårning och bygga senvävnad bör vara en högre prioritet än brutto styrka vinst vid knäsmärta.