Nucleaire PET scan Side Effects

Nucleaire PET scan Side Effects

Nucleaire PET (positron emissie tomografie) scans te helpen diagnosticeren en behandelen van veel verschillende ziekten, waaronder kanker en hart-en vaatziekten. Voordat de scan, de patiënt vaak een injectie van een kleine hoeveelheid radioactief materiaal, zodat de organen en weefsels weergegeven duidelijk op de PET-scan. Het radioactieve materiaal kan ook worden ingeslikt of ingeademd. De meeste patiënten hebben geen bijwerkingen ondervinden van PET-scans, volgens Brigham and Women's Hospital, een filiaal van de Harvard Medical School, maar sommige patiënten kunnen bijwerkingen van de scan zelf of het radioactieve materiaal te ervaren.

Ongemak

Een van de meest voorkomende bijwerkingen van PET-scans kernenergie ongemak, hoewel het gewoonlijk niet significant. Patiënten voelen een kleine prik als de radioactieve stof wordt toegediend in een ader, en sommige patiënten melden een enigszins ongemakkelijk koude tintelingen in hun armen wanneer het materiaal wordt ingespoten. Pijn op de injectieplaats kan ook optreden, maar meestal verdwijnt binnen enkele uren. Sommige PET scans vereisen een katheter in de blaas van de patiënt, die tevens een bron van ongemak of druk kan zijn.

Claustrofobie

Sommige patiënten voelen claustrofobisch, terwijl in de scan machine PET, die is als een grote, afgesloten tunnel. Patiënten bij wie ernstige claustrofobie ervaren kan ademhalingsproblemen hebben of ervaren snelle hartslag en verhoogde bloeddruk. Sommige artsen toedienen van een kalmerend middel om extreem angstig of claustrofobische patiënten voorafgaand aan de scan te helpen om hen rust en nog tijdens de procedure.

Allergische reacties

Allergische reacties op het radioactieve materiaal aan patiënten voor een PET-scan zijn zeldzaam, maar kan voorkomen bij sommige patiënten, volgens RadiologyInfo.org. Patiënten moeten hun arts te informeren als ze ooit een negatieve reactie tijdens elke andere nucleaire geneeskunde procedures hebben gehad. Artsen controleren op tekenen van een allergische reactie voor de test, het duurt typisch ongeveer een uur voor de stof om door het lichaam. Patiënten met ademhalingsproblemen of andere tekenen van een allergische reactie, zoals huiduitslag, netelroos of zwelling, moeten laten hun arts onmiddellijk weten.

Zwangerschap Side Effects

Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven moet meestal voorkomen nucleaire PET-scans om letsel of ziekte om de baby te voorkomen. In sommige gevallen kan een PET-scan nodig is voor een zwangere of zogende moeder zijn, omdat de voordelen van de procedure om een ​​potentieel levensbedreigende ziekte te diagnosticeren of aandoening opweegt tegen de risico's voor het kind. Brigham and Women's Hospital adviseert geen borstvoeding voor 36 uur na radioactief materiaal wordt toegediend voor een PET-scan.