Non-Hodgkin Lymphoma

Kanker wordt gewoonlijk vernoemd naar de locatie op het lichaam waarin het begint (bijvoorbeeld borstkanker begint in de borst). Non-Hodgkin lymfoom is verschillend van andere kankers omdat het niet starten in een bepaald deel van het lichaam. Het kan overal beginnen binnen de lymfe-cellen, die zich bevinden waar er lymfeklieren of lymfeweefsel. Het lymfesysteem en lymfe cellen onderdeel van het immuunsysteem en lymfklieren worden gevonden door het lichaam, met inbegrip van beenmerg. Terwijl bepaalde andere soorten kanker kan uiteindelijk uitbreiden naar de lymfeklieren, betekent dit niet maken deze andere vormen van kanker in aanmerking komen als non-Hodgkin lymfoom, omdat de kanker is niet ontstaan ​​in het lymfesysteem.

Soorten non-Hodgkin lymfoom

Volgens de American Cancer Society, indeling van non-Hodgkin lymfoom is zeer moeilijk vanwege de grote variëteit die bestaan. De Society dat er meer dan 30 soorten non-Hodgkin lymfoom, en dat er verschillende classificatiesystemen gebruikt lymphoma identificeren type. Vanaf juli 2009 is het standaard systeem voor de indeling van non-Hodgkin lymfoom is de WHO-systeem, ontwikkeld door de World Health Organization. Dit systeem classificeert lymphoma basis van het uiterlijk en de chromosomen van de cellen, alsook de aanwezigheid of afwezigheid van chemische stoffen op het celoppervlak.

B-cel lymfomen

De overgrote meerderheid van non-Hodgkin lymfomen B-cel lymfomen. Volgens de American Cancer Society, ongeveer 85 procent van alle gevallen van non-Hodgkin lymfoom worden veroorzaakt door een soort van B-cel. Een bijzonder B-cel lymfoom, genaamd diffuse grote B-cel lymfoom (DLBCL), is vooral dominant, zoals een op de drie diagnose non-Hodgkin lymfomen worden veroorzaakt door DLBCL. Mensen van elke leeftijd groep zijn gevoelig voor DLBCL, maar het komt vaker voor bij oudere mensen, en de gemiddelde leeftijd van een patiënt bij diagnose is in de jaren '60. Symptomen omvatten de aanwezigheid van een massa in de lymfeklieren die groot genoeg is om te voelen. De lymfoom is vaak aanwezig in slechts een deel van het lichaam, en kunnen vaak succesvol worden genezen met chemotherapie.

Folliculair lymfoom

Folliculair lymfoom is een andere gemeenschappelijke nomenclatuur, en de American Cancer Society suggereert dat het goed is voor een op de vier non-Hodgkin lymfomen. Nogmaals, de meeste patiënten met deze ziekte in hun 60; het is zeldzaam bij jongere mensen. Ongeveer 90 procent van de tijd, folliculair lymfoom is geïdentificeerd in verschillende gebieden in het lichaam en in het beenmerg. Er is geen genezing voor folliculair lymfoom, maar het is een langzaam groeiende kanker, en tussen 60 en 70 procent van de mensen gediagnosticeerd met het in leven vijf jaar na de diagnose.

Lymfatische lymfoom

Chronische lymfatische leukemie (CLL) en kleine lymfatische lymfoom (SLL) gerelateerd zijn types die samen goed zijn voor een op de vier lymfomen. CLL wordt vaak gevonden in het beenmerg en het bloed, terwijl SLL wordt meestal in de lymfeklieren, maar hebben beide dezelfde soort kankercel. Noch CLL noch SLL is te genezen, maar CLL heeft de neiging om langzamer groeiende. Noch CLL noch SLL is een zeer agressief lymfoom en patiënten boven 10 jaar leven voordat de ziekte zich ontwikkelt tot een meer agressieve lymfoom.

Mantelcellymfoom

Mantelcellymfoom is verantwoordelijk voor ongeveer 5 procent van non-Hodgkin lymfomen. Nogmaals, het beïnvloedt ouderen - die in hun jaren '60 - maar het vooral van invloed op mannen. Mantelcellymfoom wordt typisch in meerdere lymfklieren, en kunnen ook in het beenmerg en milt. De overlevingskans is laag, en de American Cancer Society stelt dat slechts een op de vijf patiënten met mantelcellymfoom leeft vijf jaar na de diagnose.