Negatieve effecten van melatonine

Melatonine is een hormoon dat door de pijnappelklier in de hersenen te helpen reguleren van diverse lichaamsfuncties, waaronder de slaapcyclus. De productie van melatonine wordt gestimuleerd in duisternis en niveaus van melatonine in het lichaam hoogste nachts. Verhogingen van melatonine maakt het lichaam minder alert, wezen inducerende slaap.

Melatonine supplementen zijn beschikbaar in de meeste drogisterijen en apotheken en worden vaak gebruikt als een natuurlijke slaap steun voor slapeloosheid, jetlag en ploegendienst slaapstoornis. Melatonine wordt algemeen beschouwd als veilig voor gebruik op korte termijn, maar patiënten moeten zich bewust zijn van de mogelijke negatieve bijwerkingen. Als u een medische aandoening, het nemen van eventuele andere medicijnen of supplementen of last heeft van bijwerkingen, is het het beste om te overleggen met uw arts voordat u verder gebruik van melatonine.

Vaak voorkomende bijwerkingen

Vaak voorkomende bijwerkingen van melatonine zijn hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, prikkelbaarheid en maagkrampen.

Slaperigheid

Melatonine kan sufheid veroorzaken. Dit kan vaak worden verholpen door het nemen van een lagere dosis van melatonine, maar patiënten die moeten rijden of zware machines te bedienen dient voorzichtigheid te gebruiken.

Sleep Wijzigingen

Sommige patiënten ervaren levendige dromen of nachtmerries tijdens het gebruik van melatonine, en dromen kunnen vaker worden herinnerd. Melatonine kan ook leiden tot slaapwandelen. Deze symptomen verdwijnen meestal na het stoppen met de melatonine.

Onjuist of overmatig gebruik van melatonine kan het circadiane ritme te verstoren, wat resulteert in onregelmatige slaap-waak cyclus.

Hormonale veranderingen

Melatonine kan veranderingen in niveaus van hormonen zoals progesteron en luteïniserend hormoon veroorzaken. Zwangere of zogende vrouwen, of vrouwen die proberen zwanger te worden, mag niet melatonine nemen. Overmatig melatonine gebruik kan zelfs een contraceptieve werking, en een hoog niveau van melatonine tijdens de zwangerschap kan ontwikkelingsstoornissen veroorzaken.

Bij mannen kan melatonine ook verhogen borstgrootte (gynaecomastie), het aantal zaadcellen verminderen en de beweeglijkheid van sperma verlagen. Verminderde zin in seks is ook gemeld bij zowel mannen als vrouwen.

Stemmingswisselingen

Melatonine kan stemmingswisselingen, zoals duizeligheid of verdriet veroorzaken en verergeren reeds bestaande symptomen van depressie. In sommige gevallen zijn psychotische symptomen zoals waanvoorstellingen, hallucinaties en paranoia gerapporteerd. Daarom moeten mensen met een depressie of psychotische stoornissen overleggen met hun arts voordat u melatonine.

Bloed en cholesterol

Melatonine kan de bloeddruk verhogen en cholesterol, en verheffen bloedsuikerspiegel bij type 1 diabetes te verminderen.

Drug Interactions

Melatonine kan communiceren met een aantal gemeenschappelijke geneesmiddelen, waaronder antidepressiva en antipsychotica, niet-steroïdale ontstekingsremmers (zoals ibuprofen), steroïde medicatie en bloeddruk en dunner medicatie. Melatonine kan ook interageren met veelgebruikte stoffen zoals alcohol, cafeïne en tabak.