Multiple Myeloma Diagnose

Multiple myeloma is een kanker die zich kunnen ontwikkelen in het beenmerg op meerdere plaatsen in een individu, vandaar de naam. Multipel myeloom komt met symptomen zoals bloedarmoede en botpijn. Volgens de Mayo Clinic, kan de ziekte erosie van de botten veroorzaken. Een diagnose van multiple myeloom wordt bereikt door verschillende tests.

Eiwit in het bloed testen

Multiple myeloma is in staat grote hoeveelheden van bepaalde eiwitten in het bloed. Het National Cancer Institute dat deze eiwitten kunnen worden gedetecteerd door bloedonderzoek, wat kan leiden tot een succesvolle diagnose van de ziekte.

Bloedarmoede en calcium

Wanneer de resultaten kanker in verlaagde niveaus van witte bloedcellen dan anemie opstelling kan de patiënt. Lab tests die deze niveaus kan bepalen evenals verhoogde niveaus van calcium als de botten worden beïnvloed kunnen helpen bij de diagnose van multiple myeloma.

Urinetests

Urine tests die zoeken naar een specifiek eiwit Bence Jones-eiwit in een periode van 24 uur kan een arts de aanwezigheid van multiple myeloma waarschuwen. Dit is belangrijk aangezien deze eiwitten nadelig kan beïnvloeden de nieren.

Beeldvormende onderzoeken

Als multipel myeloom wordt vermoed, kunnen röntgenfoto's worden genomen om eventuele dunner botten onthullen. Eventuele breuken kunnen ook worden gevonden en beeldvormende onderzoeken, zoals CT-scans en MRI's kunnen worden gebruikt om te zoeken naar botproblemen.

Biopsie

Een beenmergpunctie is de definitieve test die multipel myeloom diagnosticeert. Deze biopten kan met dikke holle naalden die monsters van bot en beenmerg die vervolgens voor kankercellen onderzocht kunnen verwijderen.