Motion & Kost för Rhematoid arthritissufferers

Reumatoid artrit (RA) är en autoimmun sjukdom, vilket innebär att immunsystemet felaktigt angriper frisk vävnad. Det är ett smärtsamt tillstånd där inflammation orsakar stela, svullna leder och trötthet. Vissa diet strategier och lämpliga former av motion kan räcka långt för att lindra symtomen och hjälpa långsam progression. De är bäst används tillsammans med mediciner som styr inflammation eller uppmuntra lämpliga immunsvar. Tala med din läkare innan du försöker en viss typ av diet eller träningsprogram för att säkerställa att den är lämplig för din situation.

Reducera inflammation genom diet

Mat spelar en stor roll i att främja eller minska inflammation i kroppen. Detta beror på att livsmedel innehåller en mängd olika kemikalier och föreningar som antingen kan utlösa frisättningen av inflammatoriska kemikalier eller hindra dem.

En anti-inflammatorisk kost är en viktig del av att hantera RA. Konsumera massor av färska, hela livsmedel som frukt, grönsaker, fullkorn och bönor. De är rika på antioxidanter som bekämpar inflammation. Omega-3 fettsyror är också bra; De är rikligt förekommande i kallt vatten fisk, hampfrö, linfrö och valnötter.

Minska ditt intag av livsmedel som utlöser frisättningen av inflammatoriska kemikalier. Skär ner på animaliskt protein och ersätta dem med hälsosammare proteiner som hela soja livsmedel, fullkorn och bönor. Livsmedel som gjorts med vitt mjöl eller som som innehåller mycket socker också främja inflammation.

Enligt University of Maryland Medical Center, har folk rapporterat befrielse från att välja en vegansk kost, som inte inkluderar animaliska produkter av något slag. Inga studier finns för att bekräfta detta. Tala med din läkare innan du försöker en vegansk kost på egen hand.

Dr Andrew Weil föreslår en eliminering diet för att se om vissa livsmedel är problematiska för dig. För två månader i sträck, eliminera följande grupper av livsmedel en i taget: socker (frukt är OK), citrusfrukter, och slutligen vete, majs och soja. Tala med din läkare för korrekt vägledning.

Motion för symtomlindring och Joint Health

Medan RA kan vara smärtsamt, är det viktigt att upprätthålla en lämplig nivå av regelbunden fysisk aktivitet. Detta kan lindra smärta och stelhet och förbättra rörlighet, flexibilitet och gemensamma hälsa. Du behöver också tillräckliga nivåer av vila för att lindra inflammation. En sjukgymnast kan utforma ett personligt program med övningar som kommer att förbättra rörelseomfång.

Regelbunden aerob aktivitet är viktigt också; Dr Weil föreslår simning är den bästa typen för RA. Enligt University of Maryland Medical Center, tyder nya bevis traditionella visdom om att begränsa aktiviteten till milda former av motion kan vara felaktig. Forskning visar mer intensiva aktivitetsnivåer förutsatt större symtomlindring och muskelstyrka. Tala med din läkare eller sjukgymnast för vägledning om vad som är lämpligt. Lyssna alltid på din kropp när du tränar. Den fungerar som en guide för lämplig ansträngning. Skjut i minst 30 minuter av aktivitet de flesta dagar i veckan.