Mono symptomen en behandeling

Mono is een virus overgedragen van de ene persoon naar de andere via contact met geïnfecteerd speeksel. Het wordt veroorzaakt door het Epstein-Barr virus. Iedereen op elke leeftijd kan dit virus samentrekken; echter, tieners en jonge volwassenen hebben de neiging om erger symptomen dan andere leeftijdsgroepen krijgen.

Typische symptomen

Symptomen van mono beginnen meestal ongeveer vier tot acht weken oppervlak na blootstelling aan het virus. Mono kan extreme vermoeidheid, zwakte, koorts, hoofdpijn, een aanhoudende keelpijn, gezwollen amandelen, slechte eetlust, nachtzweten en huiduitslag veroorzaken.

Slepende Symptomen

De lymfklieren en milt vaak gezwollen kort na het begin van deze aandoening en zwellen gedurende enkele weken na andere symptomen verdwijnen.

Ernstige symptomen

Het is mogelijk dat een gezwollen milt kunnen scheuren, waardoor plotselinge, scherpe pijn linksboven buikgebied. Als dit gebeurt, is dringende medische behandeling nodig. Soms mono kan geelzucht of hepatitis veroorzaken. In zeer zeldzame gevallen is mono verantwoordelijk voor het veroorzaken bloedarmoede, ontsteking van het hart, meningitis, encefalitis en Guillain-Barre syndroom geweest.

Diagnose

Mono kan worden gediagnosticeerd op basis van alleen een lichamelijk onderzoek; echter kan een bloedonderzoek worden gebruikt voor het screenen Epstein-Barr-antilichamen.

Behandeling

Virussen niet reageren op medicijnen, zodat de primaire behandeling voor mono is rust en vloeistof verbruik.