Mindfulness Based Relapse Prevention

Mindfulness Based Relapse Prevention (MBRP) is een therapeutische techniek die is ontwikkeld op basis van twee andere technieken: Relapse Preventie Therapie en Mindfulness Based Stress Reduction. In termen van MBRP, wordt de techniek bedoeld om te fungeren als een interventie voor mensen die worstelen met een verslaving aan drugs of alcohol.

Mindfulness

Volgens het artikel, "Mindfulness Praktijk: Balanceren Kwaliteit van Leven met Effectieve Living" door Bob Sanfilippo en Diana Brown, mindfulness is een kwaliteit van bewustzijn waarin een persoon zich opzettelijk bewust van hun bewustzijn in een niet-oordelende manier. In wezen, is mindfulness aandacht, maar te doen zonder negativiteit of verwachting. Mindfulness is beoefend door boeddhisten en andere spirituele groepen van duizenden jaren en is een belangrijk aspect van MBRP. Voor degenen die herstellen van een drugs of alcohol verslaving, kan de ontwikkeling van mindfulness helpen hun stress te verminderen, te herkennen hunkeren en dringt, zonder toe te geven aan hen, en te voorkomen dat zelfkritiek en oordeel.

Terugvalpreventie

Volgens de website van Lisa Dale Miller, een op mindfulness gebaseerde psychotherapeut, wordt MBPR aangeboden als een 8-weekse cursus voor mensen die voor 30 dagen of langer nuchter zijn geweest. Het algemene doel van de cursus is "om klanten te ondersteunen en te zorgen voor vitale levensstijl wijzigingen voor een gezond leven van herstel." De cursus maakt gebruik van mindfulness training door middel van meditatie en cognitieve gedragstherapie. Meditatie is aangetoond dat de reacties individu te verbeteren om stress en conflict, evenals het verhogen van het gevoel van welzijn en zelfvertrouwen. Cognitieve gedragstherapie werkt op het verminderen van negatieve denkpatronen en maakt plaats voor logica en-verslaving vrije gedachte. Cognitieve gedragstherapie is ook gericht op destructief gedrag te verminderen door mensen te helpen controle over hun reacties op stress en andere omstandigheden die mogelijk hebben bijgedragen aan hun vroegere verslavingen te krijgen.

Ander gebruik

Naast het voorkomen van terugval bij mensen omgaan met drugs- en alcoholmisbruik, zijn variƫteiten van MBRP ook wordt gebruikt voor de behandeling van depressie, roken en andere verslavende gedragingen helpen. Volgens de website van UC San Diego Medical Center, is Mindfulness Based Cognitive Therapy is wetenschappelijk bewezen als een effectieve methode om terugval bij mensen die lijden aan een depressie te voorkomen. De video-serie 'Mindfulness voor verslavingsproblemen "door G. Alan Marlatt, Ph.D., richt zich op het gebruik van mindfulness en cognitieve therapie om verschillende soorten verslavingen te behandelen.