Mest effektiva naturliga saponiner

Många växter innehåller saponiner, ett naturligt förekommande rengöringsmedel. Saponiner har många olika användningsområden. De är inte bara användbar för rengöring, men tas internt erbjuder hälsofördelar genom att sänka kolesterol, i egenskap av allmänna tonika och hjärtmedicin, enligt Dr Peter Cheeke i Oregon State University. Saponiner har också omfattande användning i kosmetiska och öl industrin.

Medicinsk användning

Människor har använt saponiner i hundratals år externt som naturliga rengöringsmedel och internt som medicin.

Baljväxter som ärtor och sojabönor är de vanligaste livsmedel källor av saponiner. Dessa livsmedel agera i matsmältningssystemet genom att binda med gallsyror och kolesterol, hjälper till att sänka kolesterolet. Enligt Dr Peter Cheeke vid Oregon State University, vissa forskare tror att en anledning Masai folket i östra Afrika har så låga kolesterolvärden medan man äter en kost rik på fett på grund av deras äta många örter som innehåller saponiner.

Digitalis från fingerborgs är en saponin och en potent hjärta medicinering. Digitalis är en stark medicin. Så stark, faktiskt, att pilen gifter har gjorts med digitalis. Digitalis arbetar för att hjärtsammandragningar starkare. Detta kan livräddande för personer med hjärtsjukdomar, men dödlig om de används felaktigt.

Enligt Dr Peter Cheeke är medicinska forskare studerar användningen av saponiner för immunförsvaret och för att öka effektiviteten i vacciner och de använder saponiner från yucca och Quillaja-anläggningar för denna applikation. Ett annat intressant forskningsområde är användandet av saponiner att minska lukten av djurs avföring. De saponiner binder med ammoniak i tarmen och hjälper till med luktreduktion.

Industriellt bruk

Kanske saponin rika växter med flest industriellt bruk är ökenväxter yucca och Quillaja. Yucca växer i södra Kalifornien och Baja California i Mexiko. Du finner Quillaja i Chile. Dessa två växter producerar de saponiner som används oftast i dryck, kosmetika och gruvindustrin och människor har använt dem för storstädning också.

Människor använder saponiner i industriella sammanhang, för att producera den skummande huvudet på root beer. Kosmetikaföretag använder också saponiner i sina formler som tensider och mjukgörare. De ytaktiva egenskaper gör dem också användbara inom gruvdrift och fotografisk filmproduktion.

Hushållens Rengöring

För rengöringsmedel, är en annan saponin rika växt som heter "tvål mutter" mycket användbart. I Indien, människor använder tvål mutter för många rengöringsändamål, genom att helt enkelt koka anläggningen och använda lödder.

Många saponiner har namn som ger bort deras användning som tvålar. Soapwort och tvål lilja är två av dessa växter. Hästkastanj är en annan saponin rika växt som du kan använda för rengöring. Fröna är den del rikaste i saponiner och, blandat med lite vatten, kommer att löddra väl.