Medische redenen voor een verhoogde PSA

Prostaat-specifiek antigeen (PSA) is een eiwit dat in de prostaat van elke man. Wanneer de grootte van de prostaat groter wordt, de PSA-waarden meestal volgen. Artsen kijken vaak naar PSA-waarden om te bepalen of de prostaat gezondheid van de patiënt verder moet worden onderzocht.

Leeftijd

Patiënten van gevorderde leeftijd hebben vaak last van een verhoogde PSA-waarden als gevolg van leeftijd-gerelateerde groei. Het is normaal dat een man de prostaat in omvang toenemen als hij ouder wordt, volgens de Universiteit van Maryland Medical Center.

Orgasme

Wanneer mannen een orgasme tijdelijk verhoogt PSA niveaus. Vaak artsen zullen zich onthouden aanraden van een orgasme voor twee dagen of meer voor de PSA-test.

Prostatitis

Prostatitis betekent gewoon gezwollen prostaat. Prostatitis of massagebehandeling prostatitis, leidt vaak tot verhoogde PSA niveaus.

BPH

Benigne prostaathypertrofie, benigne prostaathyperplasie (BPH) en adenofibromyomatous hyperplasie alle voorwaarden voor prostaatvergroting vanwege de vorming van nodules dichtbij de urethra en blaas. Alle veroorzaken verhoogde PSA niveaus, per.

Testen

Mannen die onlangs hebben gehad een digitaal rectaal onderzoek of een prostaatbiopsie kan een tijdelijk verhoogde PSA-waarde hebben.

Prostaatkanker

Van de mannen die een verhoogde PSA-waarde te tonen, zal ongeveer 25 procent worden gediagnosticeerd met prostaatkanker, per "Surviving Prostaatkanker" door E. Fuller Torrey.