Medicinsk information om Lou Gehrig sjukdom

Lou Gehrigs sjukdom är den vanligen använda namn för amyotrofisk lateralskleros (ALS), en degenerativ neurologisk sjukdom som påverkar nervcellerna i både hjärnan och ryggmärgen.

Lou Gehrig

Lou Gehrig sjukdom är uppkallad efter en amerikansk basebollspelare som var kapten för New York Yankees. Gehrig kämpade med sin vadd och allmän kondition under 1938 säsongen, hans sämsta säsong sedan 1925 Efter bara åtta matcher av 1939 säsongen, avgick han från professionell baseball på grund av de degenerativa effekterna av ALS.

Neuroner

Motoriska nervceller sänds från hjärnan till ryggmärgen och på musklerna i kroppen. Eftersom de motoriska nervceller dör på grund av Lou Gehrigs sjukdom, förlorar hjärnan förmågan att kontrollera muskelrörelser.

Tidiga symtom

Tidiga symtom på Lou Gehrigs sjukdom inkluderar muskelsvaghet som påverkar armar och ben. Muskler som styr halsen och ansiktet kan också påverkas i ett tidigt skede av sjukdomen, vilket orsakar problem med tal, svälja och andas.

Senare stadier

Som en degenerativ sjukdom som påverkar musklerna, fortskrider det tillstånd som muskelatrofi. Eftersom meddelandena inte når musklerna från hjärnan, musklerna i armar och ben tycks minska i storlek. Så småningom leder tillståndet till förlamning och död.

Behandling

Det finns ingen känd behandling för Lou Gehrigs sjukdom som kan vända eller bota sjukdomen. FDA-godkända läkemedel Riluzole har använts för att bromsa utvecklingen av sjukdomen.

Utbrändhet

Utvecklingen av Lou Gehrig sjukdom kan inte definieras noggrant, eftersom varje fall tar en annan väg och påverkar olika delar av kroppen vid olika tidpunkter. Den ALS Association hävdar vissa fall av sjukdomen har bromsat eller stoppat progression utan behandling. Detta refereras till såsom utbränning av sjukdomen.