Medicijnen voor Lijster Van Straling in de mond

Medicijnen voor Lijster Van Straling in de mond

Spruw is een schimmelinfectie van de mond en keel, veroorzaakt door de schimmel Candida albicans. Deze infectie kan zeer pijnlijk zijn. Spruw komt zelden voor bij gezonde mensen, maar kan zich ontwikkelen als een persoon het immuunsysteem is verzwakt door ziekte, medicijnen, zoals corticosteroïden, chemotherapie of bestraling met het hoofd of de nek. Het effectief behandelen van spruw onder toezicht van een arts is het van belang om te voorkomen dat zich verspreidt naar een systemische infectie.

Clotrimazol

Clotrimazol is een anti-schimmel medicatie die spruw kan elimineren. Het is beschikbaar in ruit vorm die de patiënt toelaat langzaam oplossen in de mond gedurende 15 tot 30 minuten. De behandeling duurt meestal voor 2 weken.

Nystatine

Nystatine is een anti-schimmel medicatie die spruw kunnen behandelen. Dit geneesmiddel is verkrijgbaar als een droog poeder worden opgelost in water, dan zwiepte rond de mond, gargled en slikte. Er wordt ook voorzien in ruit vorm en als een vloeistof.

Fluconazol

Uw arts zal waarschijnlijk voorschrijven systemische anti-schimmel medicijnen als de spruw niet is opgelost, of als u in het bijzonder kwetsbaar voor systemische spruw kunnen zijn. Fluconazol is verkrijgbaar als een tablet en als een vloeistof via de mond, gewoonlijk eenmaal daags. Het kan nodig zijn om fluconazol nemen voor enkele weken.

Amfotericine B

Soms is een radiotherapie patiënt terugkerende spruw die resistent zijn tegen anti-schimmel medicijnen wordt. Bovendien kan de infectie verspreiden naar de bloedbaan en gevaarlijk worden. Amfotericine B, een antibioticum dat schimmelinfecties bestrijdt, kunnen worden voorzien deze gevallen. Dit geneesmiddel wordt intraveneus toegediend in een ziekenhuisomgeving. Omdat het ernstige bijwerkingen kan veroorzaken, wordt amfotericine B doorgaans alleen gebruikt als de infectie ernstig genoeg is om potentieel levensbedreigend zijn.