Mat Meny för dosha Diet

I ayurvedisk medicin, är de fem elementen tros omvandlas av matsmältnings brand eller agni, i tre olika temperament, eller kroppstyperna. Dessa inkluderar vata, som är luft och eter; kapha, eller jord och vatten; och pitta, som är eld. Olika livsmedel kan användas för att hjälpa lugna och lugna doshas, ​​eller för att öka och förvärra dem. En del tycker att det är viktigt att följa en diet som är specifik för en persons dosha, så att han kan vara balanserad och harmonisk.

Vata Diet

Enligt herbalist och författaren Michael Tierra, vata, eller luft tenderar personlighet att vara överkänslig, nervös, otålig och föränderlig. Hon är benägen att kyla, torrhet och neurologisk sjukdom. Cool, torra eller grova livsmedel som är bitter och sammandragande, t.ex. bladgrönsaker, förvärra vata. Varma, fuktiga och närande mat är lugnande. Sött, salt och surt smaker är bäst.

Majoriteten av kost bör vara söta livsmedel inklusive kokta grönsaker, söt frukt, kött, varm mjölk och spannmål som ris, vete och havre. Råa grönsaker, torkad frukt och äpplen bör undvikas. Alla bönor utom njure och aduki bönor bör också undvikas.

Pitta Diet

Pitta, eller brand-dominerande, individer är snar till vrede och kan vara aggressiv eller otåliga. Enligt Tierra, de har en tendens mot inflammatoriska sjukdomar, värme intolerans och infektioner. Warming, kryddig, salt eller sura livsmedel bör undvikas i en pitta kost.

Kylning, söt, bitter och sammandragande livsmedel är till hjälp för att lugna branden. Bra livsmedel för pitta inkluderar söta och bittra grönsaker, söta frukter, kallt vatten och fruktdrycker, vete, havre, ris och korn, och ljust kött som kyckling eller kalkon.

Kapha Diet

Kapha, eller vatten-dominerande, är typerna predisponerade för förkylningar, astma, köld, artrit, ödem och matsmältningsproblem. De är ofta långsamma att reagera. Livsmedel som förvärrar kapha inkluderar mejeriprodukter, fett, kall mat, eller ämnen som är mycket sött eller salt. Vitt ris, vete produkter, skaldjur, kött, salt och söta frukter eller grönsaker bör undvikas.

Kryddig, bitter och sammandragande livsmedel bör ingå i en kapha kost. Bra val är bönor, bladgrönsaker, kyckling, kalkon, ägg, varmt te och spannmål som råg, majs, hirs, korn eller bovete.