Manuka honing voor beenwonden

Manuka honing voor beenwonden

Oude Egyptenaren gebruikten honing met wijn en melk als basis voor medicinale kruiden; Aristoteles (c.350 BCE) beschreven het gebruik ervan in de geneeskunde net als de Griekse arts Dioscorides (c. 50 CE) en het is een paar keer genoemd in het Oude Testament. Honing wordt weer gebruikt voor vele typen wonden, inclusief ulcus cruris. Manuka Honing is een hoge kwaliteit honing gemaakt in Nieuw-Zeeland door de bijen die nectar verzamelen uitsluitend uit de bloemen van de Manuka struik.

De Molan Gold Standard

In een studie over de geneeskrachtige eigenschappen van honing, Frans Theunissen stelt dat het eerste onderzoek dat de antimicrobiële werking van honing gedemonstreerd in 1892 werd uitgevoerd door de Nederlandse wetenschapper Van Ketel.

'S werelds toonaangevende onderzoeker van de geneeskrachtige eigenschappen van honing is Peter Molan van de Universiteit van Waikato. Hij stelt dat de meeste honing heeft geneeskrachtige eigenschappen tot op zekere hoogte en bedacht de Molan Gold Standard (MGS), die het niveau van therapeutische middelen in honing voor medisch gebruik meet.

Honing Neemt Water Van bacterie

Net als alle suikers, honing is hygroscopisch. Dat wil zeggen, het trekt water aan zichzelf.

Bacteriën hebben water overleven en aanvankelijk werd aangenomen dat het ontnemen van water was grote antibacteriële werking.

Schrijven in World Wide Wonden, Molan stelt dat honing behoudt zijn microbiële activiteit, zelfs nadat het is verdund tot een niveau waarop het niet langer in staat zijn om water aan te trekken om zelf. In feite wordt effectiever.

Honing Produceert Waterstofperoxide

Toen verwaterd, honing produceert waterstofperoxide.

Als een 3 procent-oplossing, waterstofperoxide werd vroeger gebruikt als een wond reinigingsmiddel maar raakte uit de gratie omdat het schade weefsel en veroorzaakt een ontsteking.

De waterstofperoxide geproduceerd door honing is ongeveer 1.000 keer minder sterk dan de 3 procent-oplossing, maar is even effectief. Het vermindert de ontsteking en weefselcellen geen schade

Expert Insight

Leg honing op een wond zorgt voordelen groter dan het hygroscopische en antibacteriële werking.

De lymfocyten (witte bloedcellen) die infecties te bestrijden worden gestimuleerd door honing.

B-lymfocyten maken antistoffen die geproduceerd door bacteriën toxinen bestrijden. T-lymfocyten vallen lichaamscellen die zijn binnengevallen door virussen of kanker. Deze beide snel toenemen bij honing concentraties van slechts 0,1 procent, en fagocyten, die bacteriën binnenkrijgt, gestimuleerd in concentraties van slechts 1 procent.

Honing helpt bij het genezen wonden

Honing varieert in de medische effectiviteit afhankelijk van waar het is en hoe het wordt verwerkt.

In 2001, Molan toegezegd onderzoek twee soorten New Zealand honing, waarvan een mulitifloral honing bekend acties door waterstofperoxide hebben. De andere was Manuka honing die fytochemisch acties, dwz plantaardige stoffen die kunnen beschermen tegen of ziekte te voorkomen heeft.

Molan vond beide honingsoorten om even effectief zijn, maar waarschuwt dat niet alle honing is geschikt voor medisch gebruik.

De Universiteit van Waikato waar hij werkt is het verstrekken van de nieuwe internationale standaard, de Molan Gold Scale, om marketeers van Manuka honing om consumenten te helpen erkennen dat het van medische kwaliteit en geschikt voor de behandeling van wonden, zoals ulcus cruris.