Mankoski Smärta Skala

Vårdgivare frågar ofta patienter att betygsätta smärta på en skala mellan 1 och 10, men ofta ger inte någon definition av vad dessa siffror kan innebära. Den Mankoski Pain Scale ritades av Andrea Mankoski att skapa ett objektivt sätt att beskriva henne subjektiva upplevelsen av smärta orsakad av hennes endometrios skick. Mankoski upphovsrättsskyddat skalan men tillåter att den kan kopieras fritt med tillskrivning.

Smärta betyg

Den Mankoski Pain Scale sätter 0 som smärtfri och 10 som smärta allvarlig nog för att orsaka medvetslöshet. Däremellan är övertoningar 1 och 2 som relativt liten, 3 till 5 så distraherande smärta, och 6 till 9 som gradvis sämre. På nivå 8, smärta begränsar allvarligt fysisk aktivitet och även läsa krävs ansträngning. Nivå 9 är klassad som nära delirium (se Referenser för en länk till den fullständiga Mankoski Pain Scale).

Medicinering

Den Mankoski Pain Scale rankas också smärta av hur effektiva smärtstillande är att eliminera eller minska symtomen. Skal listor nivåerna inga mediciner som behövs, nivåer där milda smärtstillande inklusive icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) såsom acetylsalicylsyra och ibuprofen arbete och andra nivåer där starkare smärtstillande medel, såsom kodein och de starkaste läkemedel såsom morfin krävs.

Syfte

Den Mankoski Pain Scale är användbart för patienter att ta med till sin vårdgivare för ett effektivare sätt att beskriva deras nivå av smärta. Eftersom skalan var ursprungligen avsedd att beskriva bäckensmärta på grund av endometrios, många Internet-forum med fokus på den här hälsotillstånd har medlemmar med hjälp av skalan för att diskutera sin situation med varandra. Emellertid är den skala användbar för alla typer av smärta.

Kronisk smärtforskning

Vissa forskare har hittat Mankoski Pain Scale användbart. Till exempel, forskare i en studie publicerad i en 2006 frågan om den kaliforniska Journal of Health Promotion utforskat de dagliga rutinerna för människor med kronisk smärta för att utveckla en teori om den roll som ockupationen i livet för människor med kronisk smärta. Dessa forskare använde Mankoski omfattning som en del av deras bedömningsverktyg.

Multipel skleros forskning

En annan studie som utnyttjar Mankoski Pain Scale publicerades 2008 i medicin och vetenskap i Sport och motion. Denna studie undersökte fördelarna med vatten övning för patienter med multipel skleros, samtidigt mäta om övningen ökad smärta. Med hjälp av skalan, kunde forskarna konstatera att de patienter som förbättrades muskelstyrka och uthållighet utan att öka smärtnivåer.