Lumbar Radikulopati & bensmärta

Lumbar radiculopathy är det tillstånd där en korsryggen skiva bråck och smärtan känns i benet. Detta är mycket vanligt när en person har drabbats av en ryggskada. Ett diskbråck - även kallat en klämd nerv eller ett diskbråck - orsakar ofta mer smärta i benet området än baksidan. Termen radiculopathy medel avses smärta.

Funktion

En ryggradens skiva kan få bråck i en bilolycka, en idrottsskada, i ett fall eller genom åldrandet. När skivan blir herniated kan materialet inuti skivan sätta press på ryggmärgen och att trycket kan orsaka smärta i benet.

Effekter

Den smärta som strålar ner i benet kan vara en tråkig, dunkande smärta eller det kan vara en skarp brännande smärta. Det kan försvinna ibland och sedan komma tillbaka med full kraft. Smärtan kan vara så intensiv att patienten inte kommer att kunna gå i mer än ett steg eller två utan att sitta ner.

Diagnos

När du berättar för din läkare att du känner smärta ner benet och du var inte skadad på den platsen, kommer han troligen att skicka dig till en MR eftersom oförklarlig bensmärta är nästan alltid resultatet av en ryggskada. Ett diskbråck kommer att ge en tydlig bild till en ortoped eller en neurolog och det gör det möjligt för läkare att ställa diagnosen.

Behandling

I de flesta fall kommer sjukgymnastik och motion inte ger mycket lättnad i det inledande skedet. Istället kan läkaren vill att du tar en epidural steroid injektion i området av diskbråck. I omkring 50 procent av fallen kommer epidural steroid injektion ge lindring. Denna lättnad kan pågå 4 veckor till 6 månader. Emellertid kan injektionen inte hjälpa de övriga 50 procent av fallen. Kirurgi för att reparera herniation kan behövas.

Sjukgymnastik och motion

Efter operation - som ofta utförs i öppen vård - patienten kommer att vara redo för sjukgymnastik och styrka bygga övningar. Smärtan kommer antingen minska eller försvinna efter operationen och stretching övningar och terapi kommer att hjälpa till att bygga upp det försvagade området och minska risken för ytterligare skada och smärta.