Luftrörssjukdomar

Luftrören bär luft till lungorna efter att den passerar genom munnen eller nasala passagen, enligt University of Southern California Keck School of Medicine. Luftrören är stora och känsliga och mottagliga för en mängd olika sjukdomar, inklusive bronkit, astma, lunginflammation, bronkial adenom och bronkial bihåleinflammation.

Symptom

Symtomen varierar beroende på den specifika bronkerna sjukdomen. Men primära symtom är andningssvårigheter, blödningar (bronkial adenom), ansiktssmärta, hosta, snuva, huvudvärk och trängsel (bronkial sinuit).

Orsaker

Akut bronkit orsakas av ett virus. Kronisk bronkit kan orsakas av miljöfaktorer som luftföroreningar och tobaksrök. Den exakta orsaken till astma är inte känd. Cancer orsakar bronkial adenom.

Behandling

Behandling för astma, kronisk bronkit och lunginflammation beror på sjukdomens svårighetsgrad. Emellertid bronkdilaterare är en typ av medicin vanligtvis tas med en inhalator för astma och kronisk bronkit.

Riskfaktorer

Riskfaktorer för astma inkluderar genetik, allergier, ålder, kön och etnisk bakgrund. Enligt New England Journal of Medicine, kan kronisk bronkit orsakas av damm inandning i extrema situationer.

Prognosis

Enligt American Academy of Pediatrics, pojkar med astma tenderar att öka med åldern och flickor inte. Bronkial adenom har en god prognos när tumörer tas bort med kirurgi.