Longknobbeltjes Diagnose

Longknobbeltjes worden geclassificeerd als 3 tot 4 centimeter afwijkingen in de longen en algemeen asymptomatisch. Beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg meestal diagnosticeren longnodules terwijl patiënten een röntgenfoto van de borst voor andere symptomen ondergaan. Volgens PulmonaryChannel.com, deze afwijkingen komen vaak voor en vond in één van elke 500 borst X-stralen met meer dan 150.000 gevallen van eenzame longknobbeltjes jaarlijks gediagnosticeerd.

X-Ray

Een X-ray in de thoracale regio is de eerste diagnostische tool die longnodules lokaliseert. X-stralen worden herhaald op verschillende tijdsintervallen als de longnodules veranderingen in de tijd te bepalen. Een goedaardige (niet-kanker) diagnose gerapporteerd indien er geen verandering in grootte voor een periode van twee jaar. Een kwaadaardige (kanker) afwijking wordt genoteerd als de groei plaatsvindt binnen één tot zes maanden durende periode van het lokaliseren van de afwijking.

Laboratoriumtesten

Een complete bloedbeeld (CBC), kruk monster, urineonderzoek, sputum onderzoek en tuberculose huidtest (PPD-huidtest) zijn diagnostische instrumenten om te bepalen of longnodules aanwezig zijn. De tests worden ook uitgevoerd om te bepalen of andere ziekten of kanker uitgezaaid (spread) van de longen naar andere plaatsen in het lichaam. Wanneer de longnodules wordt verdacht negatief te zijn, wordt het PPD-huidtest gedaan om uit te sluiten een tuberculose-diagnose die eventueel zou kunnen voordoen als knobbeltjes.

Computed Tomography (CT) scan

Een thoracale CT-scan wordt uitgevoerd nadat de afwijking is gelegen in de borst X-ray. Een CT-scan is grondiger dan een normale borstRöntgenstraal en kan de karakteristieken van het gezwel vergroten om grootte, vorm, patroon en omliggende lesies omvatten. Het kan ook het aanwijzen waar het gezwel zich bevindt en indien er meerdere knobbeltjes aanwezig.

PET-scan

Een positron emissie tomografie (PET) scan is een diagnostisch hulpmiddel om te bepalen of een longnodules aanwezig is. Het maakt gebruik van een radioactief gelabelde (radioactieve combinatie) stof om de letsels te meten metabole activiteit. Bij gebruik van een 3-D, gekleurd beeld, kan de PET-scan de hoeveelheid stof de weefsels absorberen bepalen. Kwaadaardige knobbeltjes nemen meer stof dan goedaardige knobbeltjes.

Glasvezel Bronchoscopie Biopsie

Fiberoptische bronchoscopie biopsie is een diagnostische test gebruikt om te bepalen of ademhalingsstoornissen aanwezig zijn. Met een flexibele buis, deze bewerking neemt een monster van longweefsel voor biopsie. Na verzameling wordt onderzocht in het laboratorium onder een microscoop te bepalen of de knobbel goedaardig of kwaadaardig. Ongeveer meer dan 70 procent van longkanker zijn biopsied met een bronchoscopie, volgens PulmonaryChannel.com.

Percutane naaldbiopsie

Een naald biopsie wordt uitgevoerd met behulp van aspiratie (terugtrekking van vloeistoffen) van de borstwand. Na de aspiratie wordt uitgevoerd, zal het monster in een laboratorium worden onderzocht door een patholoog om de diagnose als de laesie goedaardig of kwaadaardig is. Volgens PulmonaryChannel.com, naaldbiopten nauwkeurige diagnose van kwaadaardige gezwellen ongeveer 75-95 procent van de tijd.