Ljusterapi för att döda svamp

Två av de minst attraktiva ord i det engelska språket: svampinfektion. Det är ingens favorit ämne. Men om du har oturen att möta en, då du vill ha snabb, effektiv hjälp. Ny forskning är att utveckla en behandling med fullt spektrum ljus istället för läkemedel mot svampinfektioner. Kunde Hjälper din svamp se ljuset göra dig fri?

Svampinfektioner

Fotsvamp, ringorm, Jock kliar och tå nagelsvamp är några av de vanligaste hud-djupa svampinfektioner. Men det även föreligga mer allvarliga sådana som Cryptococcus neoformans - en svamp som angriper det centrala nervsystemet och blir allt vanligare i AIDS-patienter.

Många sorter av sällsynta svampinfektioner finns inom alla delar av kroppen och kan ofta bero på en nedsatt immunförsvar, eller i andra fall mycket svettig hud som behöver få torra och andas.

Ljus och mörker

Svampar växer ofta i mörker, fuktig mark. Så gör många andra fungi-- inklusive många av de som invaderar mänskliga kroppar. För vissa svampar - som fotsvamp - helt enkelt hålla fötterna torra och utsätts för ljus kan göra en enorm skillnad. Så går det koncept som för svampar som har ljuskänslighet i deras gener, kan ultraviolett ljus vara en inhibitor av tillväxten, eller ens ett botemedel.

Forskare vid Duke University publicerade en 15 mars 2005 artikel i Public Library of Science Biology som krönika sin upptäckt att förändringar i ljuset efter att en människa är infekterad med en svamp är nyckeln till utveckling eller gripandet av infektionen. Deras resultat tyder på att fullspektrum ljusterapi kan vara en effektiv behandling för svampinfektioner.

Risker och varningar

Hittills inga inga medicinskt godkända ljusbehandlingar mot svampinfektioner. Det mesta av arbetet på detta område är fortfarande experimentell. Viss användning av ultraviolett ljus finns för behandling av nagelsvamp - men oftast bara i extrema fall. Varför?

Ultraviolett ljus har risker. Det orsakar hudcancer. Det skadar hudceller. Per definition är den strålning. All användning av UV-ljus terapi, eller tankar om att använda hela spektrumet ljus, på svampinfektioner bör diskuteras med en hudläkare eller annan kunskap, legitimerad läkare.