Livsmedel för reumatoid artrit

Mer än 2,5 miljoner amerikaner lider av reumatoid artrit, en kronisk inflammatorisk sjukdom som skadar vävnader som förbinder ben och leder. Ledvärk, svullnad, stelhet, förlust av funktion och slutligen, långsiktig gemensam skada är de vanligaste effekterna. Tillståndet drabbar vanligtvis liknande skarvar på båda sidor av kroppen - oftast fingrar, handleder, armbågar, knän, fotleder och fötter. Eftersom svårighetsgraden av symtomen kan variera från dag till dag, det finns en tro på att vissa livsmedel kan orsaka tillståndet att blossa upp eller förvärras. Forskare säger att det inte finns några definitiva bevis för detta, även om kost kan spela en roll för hur patienter hantera sjukdomen.

Fakta

Forskare har länge studerat sambandet mellan mat och artrit. Vissa studier tyder på att äta två eller flera vecko portioner fet fisk som lax, sardiner och makrill kan bidra till att minska ledinflammation, men det finns inga konkreta bevis. Vilka forskare är överens om är dock att patienter med reumatoid artrit kan dra nytta av att äta en balanserad, näringsrik kost rik på frukt, grönsaker och fullkorn och lågt i fett och salt. Förutom att ge dig de vitaminer och näringsämnen som din kropp behöver, hjälper en hälsosam kost dig att behålla en hälsosam vikt, undvika den extra gemensamma stress och inflammation som övervikt kan orsaka.

Undernäring Risk

Biverkningar av flera reumatoid artrit läkemedel kan leda till en minskad aptit eller gastrointestinala problem, vilket kan orsaka en person att dra sig undan från livsmedel. Dålig kost och vitamin-och mineralbrist är ofta resultatet. Många patienter med reumatoid artrit, i själva verket lider av lägre än rekommenderade nivåer av vitamin C, vitamin D, vitamin B6, vitamin B12, vitamin E, folsyra, kalcium, magnesium och zink. Även det bästa sättet att få i sig nödvändiga vitaminer och mineraler är genom mat, kan din läkare rekommendera att du tar en daglig multivitamin eller vissa kosttillskott.

Mat Överkänslighet

Studier visar att en del RA patienter tror vissa livsmedel - mejeriprodukter och charkuteriprodukter, framför allt - förvärra symtomen eller orsaka sjukdomen att blossa upp. Men det finns ingen utbredd eller konkreta bevis för att backa upp detta påstående eller för att säga att det är tillämpligt på alla personer med sjukdomen. Tala med din läkare om du tror att din ledinflammation förvärras när du äter vissa livsmedel. Du kanske vill undvika att mat för en stund och följa upp resultaten.

Andra tekniker

Framgångsrikt hantera artrit kräver efter läkarens rekommenderade behandlingar och leva ett RA vänlig livsstil. Du kan hjälpa till att minska effekterna av skov och hålla dem under kontroll genom att utföra regelbunden, måttlig motion; lyssna på din kropp och vila när du är trött eller har ont; få tillräckligt med sömn; undvika koffein och alkohol; och identifiera och hantera stressfaktorer.

Expert Insight

Eftersom RA är ett progressivt tillstånd som kan i svåra fall leda till allvarliga funktionshinder, är depression vanligt bland RA-patienter. Detta kan också leda till en minskad aptit och problem med att äta och näring. Diskutera sambandet mellan mat och RA med din läkare, som frågar om du ändrar dina matvanor kan hjälpa dig att hantera sjukdomen.