Lithium Sanctum & Heart Disease

Lithium Sanctum & Heart Disease

Lithium Sanctum is de handelsnaam voor een voedingssupplement en bevat lithium aspartaat of lithium orotate. Aanvulling van de voeding wordt aanbevolen door sommige voorstanders van nutritionele geneeskunde gebaseerd op de observatie dat regio's met een lage lithium concentratie in leidingwater de neiging om hogere tarieven van diverse gedragsproblemen hebben. Sommige lithium fabrikanten hebben impliciet op hun websites dat suppletie lithium kan ook gunstig zijn voor hart-en vaatziekten.

Hoge doses

Lithium is lang gebruikt als een zeer effectieve behandeling voor patiënten met bipolaire stoornis, in doses van 1000 tot 3000 mg per dag. De meeste van de gepubliceerde gegevens over het effect van lithium op het hart komt van studies van dergelijke patiënten. Verre van profiteren gezondheid van het hart, lithium bij de high-end van deze dosering kan eigenlijk giftig voor hartspiercellen. Bovendien zijn hoge lithium bekend om hartritmestoornissen veroorzaken.

Lage doses

Lithium wordt gevonden in kleine hoeveelheden in granen, groenten en kraanwater. Experimentele diëten werden gebruikt lithium syndromen bij ratten en geiten creëren, met een aantal nadelige effecten op de voortplanting en gedrag, maar lithium tekort aan deze ernst is nooit waargenomen bij de mens. Zelfs de strenge niveau van lithium deficiëntie gezien in de experimentele ratten en geiten niet geassocieerd met hartproblemen of met een toename markers voor hartkwaal. Dit bewijs suggereert dat de voeding lithium-deficiëntie waarschijnlijk niet zal worden geassocieerd met een verhoogde hart-en vaatziekten bij de mens.

Suppletie

Verschillende studies hebben een verband tussen lage lithium niveaus in leidingwater van een regio en mentale ziekenhuisopnamen voor een verscheidenheid van aandoeningen, moord, zelfmoord, gewelddadige verkrachting, inbraak en diefstal gedemonstreerd. Bovendien is een studie bleek aanzienlijk lagere niveaus van lithium in het hoofdhaar van gevangenen opgesloten voor geweldsdelicten. Ook is er een kleine studie van voormalige drugsgebruikers ontvangen vier mg lithium dagelijkse gevonden significante verbetering van de stemming ten opzichte van de controlegroep die een placebo. Deze bevindingen hebben geleid tot speculatie dat lage voedsel inname lithium kan bij sommige mensen gedragsstoornissen zelfs in afwezigheid van een duidelijke deficiency syndrome.

Minder onderbouwde claims

Op basis van dit bewijs dat voeding lithium suppletie positieve gedragsverandering voordelen kan bieden; supplement fabrikanten zijn gekomen met een lage dosis (meestal 5 tot 15 mg per dag) lithium-producten. Als onderdeel van hun marketing van deze producten, een aantal van de websites van de fabrikant te maken claims voor extra voordelen van lithium-suppletie, waaronder verbeteringen in glaucoom, fibromyalgie en onvruchtbaarheid. Ze hebben geen citeren elke gepubliceerde wetenschappelijke rekeningen dat lithium suppletie effectief te zijn voor deze omstandigheden, echter.

Heart Disease Claims

Onder de minder aanvragen om lithium is de suggestie dat het beter is voor gebruik in hart-en vaatziekten dan gevestigde behandelingen kunnen zijn zoals diuretica. Deze suggestie wordt gemaakt op basis van veronderstelde biochemische eigenschappen van het hart, hoewel er geen gepubliceerd bewijs dat deze eigenschap wordt aangehaald. Opnieuw geen gepubliceerde wetenschappelijke rekeningen dat lithium suppletie beter dan diuretica voor hart-en vaatziekten, of zelfs van enig voordeel op alle, worden aangehaald.