Lipidenmetabolisme & Diabetes

Het lipidenmetabolisme werkwijze is gekoppeld aan de afbraak van koolhydraten en vetten, die beide basiselementen van diabetes mellitus. Vetmetabolisme optreedt in de pancreas en veel van de vetstofwisseling stappen worden gereguleerd door insuline. Insuline kwesties betreffende zowel type 1 en type 2 diabetes kan een grote invloed op het vetmetabolisme proces.

Wat zijn lipiden

Lipiden zijn een uitgebreide groep van moleculen die vetzuren, vitamines, sterolen en wassen onder anderen omvat. Omdat lipiden omvatten dergelijke brede categorie, het lichaam van gebruik verschillende manieren en functies. Lipiden worden verwerkt via de bloedbaan, ze gaan door een aantal complexe interacties, afhankelijk van hun functie en energie en glucose het lichaam eisen.

Normale Lipidenmetabolisme

In normale vetmetabolisme, de eerste stap is de hydrolyse van lipiden tot glycerol en vetzuren genereren. Vervolgens wordt de glycerol gemetaboliseerd tot een intermediair molecuul, dihydroxyacetonefosfaat, alvorens gemetaboliseerd ofwel glucose van het bloed of glycogeen. Ondertussen, de vetzuren beginnen conversie naar acetyl CoA en vervolgens worden gebruikt voor zowel vetzuur generatie of zij de citroenzuur cyclus wordt omgezet in ATP, kooldioxide en water.

De rol van insuline in Lipidenmetabolisme

Het spreekt vanzelf dat aangezien insuline speelt zo'n belangrijke rol in het koolhydraatmetabolisme, op haar beurt ook invloed op de vetstofwisseling, met inbegrip van de synthese van vetzuren in de lever, afbraak van vet in vetweefsel en vet sparende effecten. Wanneer overmaat suiker aanwezig is door insuline gebreken, wordt de overmaat in het lichaam opgeslagen als triglyceriden (een soort lipide) in vetweefsel.

Lipidenmetabolisme in Type 1 Diabetes

Vaak patiënten met type 1 diabetes afwijkingen geassocieerd met het lichaam gebruik van lipiden zelfs indien glycemische controle behouden hebben. Uiteindelijk is het gebrek aan insuline geassocieerd met type 1 diabetes, remt het vermogen van het lichaam om lipiden te slaan in vetweefsel en de lipiden plaats circuleren als vrije vetzuren en lipoproteïnen. De vrije vetzuren worden vervolgens geoxideerd door de lever en ketonen worden gevormd. Bij hogere niveaus kan ketonen de pH van bloed verhogen of tot ketoacidose, dat wanneer het lichaam wordt vet gebruikt wordt als brandstof in afwezigheid van suiker.

Lipidenmetabolisme in Type 2 Diabetes

Bij type 2 diabetes, weefsels niet adequaat te reageren op insuline en leidt tot opslag van de overtollige glucose energie in vetweefsel. Deze overmaat lipiden ophopen op gebieden zoals de lever, skeletspier en op tijd de nieren en pancreas beta cellen. Bij type 2 diabetes, dit proces verbetert alleen de gewichtstoename en ontregeling van suiker geassocieerd met de ziekte. In feite, voor patiënten met een onjuist gereguleerde lipidenmetabolisme proces door overmatige energieopslag, type 2 diabetes uiteindelijk ontwikkelen.