Life Cycle van Copepods

Copepods zijn een groep van watergedragen schaaldieren die gevonden kunnen worden is elke oceaan, zee en zoetwater habitat. Ze kunnen zowel als planktonische (vrij zwemmen) of benthische (op de grond) wonen terwijl sommige leven een amfibische levenswijze. Grote concentraties van deze parasieten kan worden gevonden in onderwater grotten en sinkholes. Sommige copepods parasiteren aard, terwijl andere niet afhankelijk van gastheer organismen overleven. Copepods geïdentificeerd als één van de belangrijkste organismen in de koolstof cyclus.

Geschiedenis en betekenis

Copepods zijn belangrijke bijdragen aan het milieu. Door hun grote aantallen, vormen ze een belangrijk deel van het zoöplankton dat veel aquatische soorten vis en ander leven te eten. Veel wetenschappers speculeren dat ze de meest bevolkte diersoorten op de planeet. Er zijn ondersoorten van roeipootkreeftjes die leven als inwendige parasieten, andere als externe parasieten en kunnen zich hechten aan een groot aantal hosts, waaronder: haaien, vissen, weekdieren, walvissen en dolfijnen. Sommigen kunnen zelfs binnenvallen mens.

Weergave

Voortplanting seksueel in roeipootkreeftjes. De eieren kunnen direct in het water gelegd worden of vastgehouden in een gespecialiseerde sac binnen de vrouwelijke totdat uitkomen optreedt. Wanneer de eieren direct in het water gelegd, worden ze ingesloten in een harde schaal die hen beschermen langere tijd, zelfs wanneer de vijver uitdroogt.

Early Development

De eitjes in een larve die zal voeden, groeien en vervellen een paar keer voordat hij een copepdid larve. Dit is de tienerstadium van de levenscyclus. De copepdid larve lijkt een volwassene, als bepaalde kenmerken niet ontwikkeld zoals een gesegmenteerde orgaan of de ontwikkeling van het resterende paar poten.

Rijping

Na drie vervellingen, wordt de copepod beschouwd als een volwassene en kunnen reproduceren. Dit proces kan duren zeven dagen tot een jaar in beslag, op basis van de soort.

Human Infectie

Een specifieke invasieve worm bekend als Guineaworm, of cavia worm is bekend dat Dracunculiasis, of cavia worm ziekte veroorzaken bij de mens. Copepods zullen de larven van de cavia worm binnenkrijgt, en werd de intermidiary gastheer. Mensen worden besmet door het drinken van ongezuiverd water, dat de geïnfecteerde roeipootkreeftjes bevat. Na inname, zal de volwassen copepoden sterven en laat de larven die zijn leven in de schaaldieren. De larven dringen het slijmvlies van de maag van de nieuwe primaire host en te gaan wonen in de buikholte. Na rijping, de vrouwelijke cavia worm een ​​chemische stof die een grote blaar te vormen op de huid veroorzaakt loslaten. Wanneer de huid in contact komt met water, zal de vrouwelijke worm tevoorschijn en laat de pas uitgekomen larven in het water. Deze larven worden ingenomen door volwassenen copepods waar ze zich zal ontwikkelen tot infectieuze larven en dan wachten om weer te worden verbruikt om het proces opnieuw beginnen.