Lever Disorders & Ziekten

Lever Disorders & Ziekten

Als grootste inwendige organen in het menselijk lichaam, de lever verantwoordelijk is voor meer dan 100 verschillende lichaamsfuncties. De complexiteit van dit belangrijke orgaan maakt het gevoelig voor verschillende ziekten en aandoeningen. Hoewel de meeste zijn zeldzaam, enkele van de meest voorkomende ziekten omvatten cirrose, hepatitis, leverkanker, alcohol geïnduceerde stoornissen en leverproblemen bij kinderen. Voorkomende symptomen van een leverziekte kan omvatten die gekoppeld spijsverteringsproblemen, evenals bloedsuiker problemen metabolisme moeilijkheden en overmatige opname van vetten.

Cirrhosis

Cirrose de derde plaats in ziekten als een belangrijke doodsoorzaak onder mensen, variërend in de leeftijd van 25-59 en is de zevende top doodsoorzaak voor alle leeftijden. Volgens de American Liver Foundation, cirrose stelt meer dan 25.000 Amerikanen per jaar. Een ziekte die langzaam vordert, cirrose is een aandoening waarbij littekenweefsel vervangt leverweefsel. Hoewel de lever is in staat om de benodigde reparaties in milde cirrose te maken, in meer gevorderde gevallen is er meer littekenweefsel vormen in de lever, belemmeren de lever om goed te functioneren.

Geelzucht

Geelzucht, die zowel de huid en het oogwit veroorzaakt te geel, wordt veroorzaakt door overmatige gal pigment (bilirubine), een geelkleurige hemoglobine chemische. Met de afbraak of rode bloedcellen, het lichaam vervangt hen, het bouwen van nieuwe cellen. De lever verwerkt oude cellen, maar als het niet kan verwerken bloedcellen afbreken, billrubin bouwt in het lichaam waardoor de huid geel te verschijnen. Meestal, geelzucht is het eerste of enige symptoom van een leveraandoening.

Virale Hepatitis

Een besmettelijke leverontsteking, virale hepatitis (ook wel hepatitis) treft meer dan 70.000 Amerikanen per jaar. Symptomen kunnen plotseling beginnen en gedurende enkele weken, gevolgd door een patiënt rusten van 2 tot 12 weken. De ziekte heeft griepachtige symptomen zoals vermoeidheid, lichte koorts, verlies van eetlust, misselijkheid, braken en diarree toe, naast spier- en gewrichtspijn. De lever kan ook teder en vergroot worden.

Soorten Hepatitis

Er zijn verschillende soorten hepatitis. Hepatitis A, veroorzaakt door het hepatitis A virus bekend als HAV, een leverziekte, verspreidt zich meestal via besmet water uit de ontlasting van een besmet persoon of via voedsel. Contact via anale of orale seks met iemand hebben van HAV is een andere manier om het te contracteren. Het virus kan de lever zwelling veroorzaken, hoewel het meestal niet blijvende schade veroorzaken. Symptomen zijn vergelijkbaar met griepsymptomen en na enkele weken, symptomen verbeteren. Hepatitis B wordt veroorzaakt door het hepatitis B-virus en is vergelijkbaar met de griep en soms onvoldoende symptomen. Hepatitis C (de niet-A, niet-hepatitis C) wordt veroorzaakt door het contract met besmet bloed of door seksueel contact met iemand die besmet is met hepatitis.

Alcohol geïnduceerde leverziekte

Net zoals de naam al doet vermoeden, wordt door alcohol geïnduceerde leverziekte veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik. De meest voorkomende vorm van deze ziekte bekend als vette lever waarbij de lever vergroot, waardoor buikpijn rechts. Alcohol hepatitis is een ander type met symptomen waaronder koorts, verhoogde witte bloedcellen, geelzucht en een vergrote lever. De huid die spin-achtige aderen is een ander teken.

Hemochromatose

Hemochromatose, die ook bekend staat als ijzerstapeling ziekte, is een stofwisselingsziekte, gekenmerkt door te veel ijzer uit de voeding wordt geabsorbeerd. In plaats van het wegwerken van overtollige ijzer, wordt deze opgeslagen in het lichaam, die de pancreas en de lever, schade aan de organen omvat. Een erfelijke ziekte, kan hemochromatose leverfalen, leverkanker, diabetes en hart- ziekte.

Ziekte van Wilson

Ziekte van Wilson optreedt bij overmatige koper wordt vastgehouden in de lever. Hierdoor wordt het koper worden vrijgegeven in de bloedstroom, beschadigen nieren en veroorzaken hersenschade.